Annons

Dags för Lilla Debutantpriset: ”Gräv där du står”

Nu är det dags att sätta sig framför datorn eller vässa pennan om man vill vara med i Lilla Debutantpriset, en skrivartävling som vänder sig till gymnasieelever i Sjuhärad.
Litteratur • Publicerad 8 januari 2022 • Uppdaterad 1 februari 2022
Annika Wall.
Annika Wall.Foto: Lars-Åke Green

Juryn för Lilla Debutantpriset består av författaren Annika Wall och gymnasieläraren/författaren Hanna Nordlander.

– Vi tittar inte på om exempelvis meningsbyggnaden eller stavningen är korrekt, utan vi ser på texterna med andra ögon. Det kan vara en bra berättelse, ett bra perspektiv eller ett bra språk som fångar oss, säger Annika Wall.

Annons

Hur kan man hitta lusten att skriva en berättelse?

– Ett bra knep kan vara att gräva där man står och utgå från något som man själv har upplevt eller känt. Sedan är det bra att läsa andras texter. Man kan inte bli en bra författare om man inte läser mycket. När jag kör fast i mitt eget skrivande läser jag andra böcker för att inspireras och ledas vidare av andras berättelser och språk. Det sätter fart på fantasin. Vill man skriva kan man inte låta bli.

Vad letar du efter i tävlingsbidragen?

– Jag vill bli indragen i berättelsen och känna att jag vill fortsätta läsa för att få veta hur det går. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är för något, för det finns inga manualer och det är det som är poängen. Man måste hitta fram till sitt eget sätt att skriva.

När juryn läser de inskickade novellerna vet de aldrig vem som har skrivit. Det får de veta först när vinnarna har korats.

Fakta

Lilla Debutantpriset

Novelltävling i Borås Tidnings regi.

Den som vill vara med ska skriva en novell på maximalt 9000 tecken om valfritt ämne. Tävlingsbidragen ska vara inskickade senast den 7 februari. Novellerna ska skickas till lilladebutantpriset@bt.se.

Vinnarna koras på Debutantprisgalan på Sagateatern den 10 mars.

Tre vinnare får pris. Förstapriset är på 5000 kronor, medan de bägge andrapristagarna får 2500 kronor vardera.

Vinnarna får också sina noveller publicerade i Borås Tidning.

För att få delta i årets tävling måste du vara född 2002–2005 och bosatt i Sjuhärad. Man får bara skicka in en novell per person.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons