Annons

Cancersjuke Sakamoto spelar för sista gången?

Musik • Publicerad 11 december 2022
Ryuichi Sakamoto tillfrisknade från strupcancer vilket skildrades i filmen "Coda" från 2017.
Ryuichi Sakamoto tillfrisknade från strupcancer vilket skildrades i filmen "Coda" från 2017.Foto: Domenico Stinellis

Den Oscarsbelönade japanske pianisten och kompositören Ryuichi Sakamoto ger nu en onlinekonsert som enligt honom själv lär bli hans allra sista, skriver den spanska nyhetsbyrån EFE.

Ryuichi Sakamoto, en gång medlem i syntgruppen Yellow Magic Orchestra, komponerade filmmusiken till "Merry christmas mr Lawrence" (1983) där han också spelade en av rollerna, tillsammans med David Bowie. Tillsammans med David Byrne fick han en Oscar 1987 för musiken till Bernardo Bertoluccis film "Den siste kejsaren".

Annons

2014 drabbade Sakamoto av strupcancer som han tillfrisknade ifrån, vilket skildrades i dokumentären "Coda" från 2017. I början av 2021 visade det sig att han fått även tjocktarmscancer som nu har spridit sig.

Hans onlinekonsert är förinspelad av japansk tv och Sakamoto framför bland annat flera stycken från ett kommande album som han har arbetat med trots sjukdomen och behandlingarna mot den.

"Jag orkar inte genomföra en livekonsert. Det här kan vara sista gången du ser ett framträdande i det här formatet", förklarar Sakamoto i en video.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons