Annons

Camilla Grebe spelar skickligt på fördomar om våld mot kvinnor

”Alla ljuger” är en riktig pusseldeckare där Camilla Grebe lurar läsaren i sann Agatha Christie-stil. Och hon spelar elegant på fördomar kring våld mot kvinnor.
Bokrecension • Publicerad 11 oktober 2021 • Uppdaterad 15 oktober 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Författaren Camilla Grebe.
Författaren Camilla Grebe.Foto: Pontus Lundahl/TT
Spänningsroman

Alla ljuger

Författare: Camilla Grebe

Förlag: Wahlström & Widstrand

Maria är lärare och lyckligt gift med Samir, läkare och forskare. Men när hans 18-åriga dotter Yasmin försvinner blir han misstänkt för mord. Han är från Frankrike men betraktas som arab, och han har en Koran liggande i bokhyllan. Det är år 2000. Pela har nyss blivit mördad av sin far och ”hedersmord” har blivit ett känt begrepp. Och man undrar : Yasmine är utlevande, grälar mycket med sin far och någon har slagit henne blodig flera gånger...Men kan det vara så enkelt?

Fallet förblir olöst i 20 år. Tills en död kropp hittas sänkt i havet och en nitisk polis granskar fallet igen.

Annons

Camilla Grebe berättar med härligt driv och kryper under huden på inblandade, bland annat på en trevlig polis som blir kallad "mansslampa" och en tioåring som har Downs syndrom och är rädd att bli av med det.

Det blir en mordgåta där man är varnad redan av titeln: Alla ljuger. Grebe skapar en falsk känsla av inblick men hon är lika bra som Agatha Christie på att förvilla och gömma för läsaren vad som egentligen hänt.

Och när sanningen väl avslöjas inser man hur skickligt Camilla Grebe spelat på fördomar, att maktfullkomligt kvinnoförtryck finns på nära håll och hur man gör allt, som att ljuga, för att skydda sina kära.

Camilla Grebe har tolv år på nacken som deckarförfattare och är flerfaldigt prisad. Ett tips: börja inte läsa ”Alla ljuger” för sent. Den är svår att lägga ifrån sig. Och det är alldeles sant.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons