Annons

Boråsare vann sin debutbok i en tävling

Stina Nilsson har drömt om att bli författare sen hon var liten. Tack vare vinsten i en manustävling slår den drömmen nu in. I höst släpps hennes första barnbok.
Borås • Publicerad 23 april 2020
Stina Nilsson är uppväxt i Borås, men bor nu i Danmark.
Stina Nilsson är uppväxt i Borås, men bor nu i Danmark.Foto: Zuhal Kocan

833 manus skickades in till Bonnier Carlsens stora tävling. En vinnare skulle koras. En vinnare som, förutom att få sin bok publicerad, fick 100 000 kronor. Trodde Stina Nilsson att det skulle bli hon?

– Alltså, det är klart man drömde. Att jag gick och tänkte, ”tänk om de gillar min bok”. Men jag var nog rätt realistiskt inställd ändå, säger hon från hemmet i Århus i Danmark.

Annons

Hur reagerade du när de sen ringde då?

– Jag blev nog rätt stum. Jag satt precis där jag sitter nu när det ringde. Det var ett okänt nummer, så jag tänkte att det var någon försäljare men så sa de ”Hej, det är från Bonniers”... jaha?! Sen minns jag inte mycket mer, haha.

Stina Nilsson är uppväxt i Borås och har alltid gillat att skriva. Redan som barn skrev hon berättelser och eftersom hon också älskar film utbildade hon sig till manusförfattare, men just nu jobbar hon framför allt som översättare.

En del böcker har Stina Nilsson tryckt upp själv, men någon bok släppt på ett förlag har det inte blivit. Än vill säga.
En del böcker har Stina Nilsson tryckt upp själv, men någon bok släppt på ett förlag har det inte blivit. Än vill säga.Foto: Zuhal Kocan

Men vid sidan om har hon fortsatt att skriva. När hon fick nys om en tävling för manus riktade mot 7-12-åringar tog hon snabbt beslutet att delta. Under en månads tid skrev hon ihop den bok som har arbetsnamnet ”Det svarta regnet”.

– Jag hade den här idén sedan tidigare, för från början var det ett kortfilmsmanus jag skrev på under min utbildning. Nu utgick jag från det, men fick sen jobba ut och om det litegrann.

”Filmmanuset var inte tänkt för barn, så jag behövde fundera på vad som kanske blir för mörkt.”

Varför då?

– Filmmanuset var inte tänkt för barn, så jag behövde fundera på vad som kanske blir för mörkt. Jag tänkte mycket på vad jag själv gillade som liten. När skurkarna kom i ”Bröderna Lejonhjärta” eller ”Mio min Mio” blundade jag alltid, men det var alltid det som var spännande jag gillade bäst. Så jag försökte hitta en mellanväg i mitt eget manus.

Boken handlar om tolvåriga Liv som lever i en post-apokalyptisk värld med sin familj. När människor runt henne blir sjuka tvingas hon, trots att hon bara är ett barn, att ta ett vuxet ansvar.

Känns det som att vinsten ger dig mersmak att fortsätta nu?

– Absolut! Att skriva är en rolig hobby, men jag vill kunna hålla på med det här på riktigt. Nu kommer det en massa positiva tankar, att det kanske går, att folk kanske vill läsa det jag skriver.

Fakta

Stina Nilsson

Bor: Århus, Danmark, men uppväxt i Borås.

Ålder: 29 år

Gör: Översättare, men också utbildad manusförfattare för film.

Aktuell: Som vinnare i Bonnier Carlsens tävling för manus med inriktning mot 7-12 år. Totalt inkom 833 manus och vinnaren får 100 000 kronor samt sin bok utgiven hos Bonniers.

Jonathan EklundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons