Annons

Boråsare gör dokumentär om välkänd operadiva

Operasångerskan Siv Wennberg har genom livet mötts av hat för sitt rättframma sätt. Nu släpps dokumentären om hennes liv, som boråsaren Gustav Ahlgren ligger bakom. Filmen visas på Röda kvarn under våren.
Film • Publicerad 25 mars 2019
Siv Wennberg har hatats av många för sin rättframma stil. ”Jag har aldrig sett den sidan av Siv, hon tar mycket plats, absolut, men hon är snäll och absolut ingen diva under de här åren som jag har följt henne”, berättar Gustav Ahlgren.
Siv Wennberg har hatats av många för sin rättframma stil. ”Jag har aldrig sett den sidan av Siv, hon tar mycket plats, absolut, men hon är snäll och absolut ingen diva under de här åren som jag har följt henne”, berättar Gustav Ahlgren.

Hon skulle bli konsertpianist, men gjorde en snäv vändning när hon upptäckte sin talang Debuten blev mot Birgit Nilsson 1972 i Wagners ”Valkyrian”. Men trots sin talang var det många som retade sig på hennes rättframma sätt och satte käppar i hjulet för hennes framgång.

– Jag tror att Siv när hon var på topp var en av världens främsta. Men hennes person har stuckit i mångas ögon och hon har fått mycket hat på grund av det. Hon fick snabbt ett rykte om sig att vara jobbig, som trodde att hon var något, vilket hon ändå var. Men det funkade inte så bra att vara sån i Sverige, och särskilt inte samtidigt som man är kvinna på 70-80-talet, berättar Gustav Ahlgren, som ligger bakom filmen om hennes liv.

Annons

Gustav Ahlgren är journalist, född i Borås men bor numera i Stockholm där han bland annat jobbar för SVT. I den nya serien ”Tusen dagar i Sverige”, som släpps den 26 mars i kanalen, har han och några andra följt ett antal asylsökande i Sverige. Han har också ett eget produktionsbolag, och har precis släppt kortfilmen ”Innan jag hoppar”. Dokumentärfilmen ”Sivandivan” är hans första egna längre filmprojekt.

Gustav Ahlgren.
Gustav Ahlgren.Foto: Pressbild

Hur fastnade du för just den här historien?

– Det var faktiskt en vän till mig som bodde inneboende hos Siv, som berättade om henne och hennes liv. Jag ville göra något om en person som jag visste att folk hade åsikter kring, en normbrytare på något sätt, som många gillade men även kunde irritera sig på. Så jag skickade ett brev till Siv och frågade om jag fick komma på fika. När jag kom dit berättade hon om sitt liv, hur hon blivit utfryst och utmanövrerad för att folk tycker att hon är konstig när hon bara är sig själv. Min tanke med filmen var att få folk att lyssna på henne ändå, och att man inte ska döma ut henne bara för att hon är som hon är.

Gustav Ahlgren följde Siv Wennberg med sin kamera under fem år. Filmen ”Sivandivan”, som fått sitt namn av Siv Wennbergs egen artistpersona, följer hennes kamp för att få upprättelse.

– Rent konkret handlar det om att hon kämpar för att få ut sina memoarer, få ut sina skivor från sparade inspelningar och bevisa för alla att hon fortfarande står pall.

Premiärvisningen skedde på Tempofestivalen den 7 mars, och visas även nu på onsdag på dokumentärfestivalen CPH:DOX i Köpenhamn. Där har filmen chans på pris. Biopremiären blir den 26 april i Stockholm och därefter runt om i landet. I Borås kommer filmen att visas på Röda kvarn, datum är dock ännu inte klart.

Siv Wennberg, eller Sivan divan, som hon också är känd som.
Siv Wennberg, eller Sivan divan, som hon också är känd som.
Elin Thornberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons