Annons

Borås och Bollebygd bäst på att låna

Invånarna i Borås och Bollebygd är bäst i Sjuhärad på att låna på folkbiblioteken. Det visar statistik som Kungliga biblioteket har sammanställt.
Bibliotek • Publicerad 26 juni 2018
Foto: Christine Olsson/TT

Även i Mark, Ulricehamn och Tranemo ligger utlåningen en bit över riksgenomsnittet.

Åsa Hedberg Karlsson, som är chef för Borås Stadsbibliotek, menar att det geografiska avståndet till ett bibliotek är en viktigt förklaring till hur mycket eller lite det utnyttjas.

Annons

– I Borås kommun har människor inte långt till sitt bibliotek, för vi har ett stadsbibliotek och elva närbibliotek. De flesta större samhällen har ett eget bibliotek. I en del landsbygdskommuner där utlåningen är betydligt lägre kan orsakerna kanske vara att det är längre väg till biblioteket och att öppettiderna inte alltid är så generösa. Flera större bibliotek – som i Ulricehamn och Mark – eller tillgång till bokbuss brukar vara grunden.

Men det finns också exempel på andra faktorer som kan påverka utlåningsstatistiken:

– Utbildningsnivån brukar visa sig i statistiken, och i till exempel Bollebygd är den generellt högre än i Svenljunga.

Vidare kan en bra eller dålig ekonomi påverka hur attraktivt utbudet på ett bibliotek är.

Även om utlåningen på biblioteken i Borås kommun ligger en bra bit över riksgenomsnittet har den sjunkit under de senaste åren (år 2015 låg den på 9,2 lån per kommuninvånare och två år senare på 7,8).

Men på ett sätt går biblioteken i Borås emot strömmen, enligt Åsa Hedberg Karlsson:

– Utlåningen och besöken på biblioteken sjunker i hela Sverige, men det stämmer inte i Borås, för även om utlåningen dalar så stiger besökssiffrorna. Det är ett kvitto på att vi har lyckats erbjuda vägledning och tjänster som folk efterfrågar, även om det inte syns på själva utlåningen.

Antyder den här statistiken att läsandet minskar?

– Det finns andra undersökningar som ägnar sig åt att studera sådant, men här ser vi att det framför allt är lånen av vissa typer av facklitteratur som har minskat, exempelvis om mat, antikviteter, hemmabyggen och trädgårdsodling, för sådant hittar folk numera på nätet istället.

– Människans behov av att konsumera berättelser har inte upphört, men vissa av dem som förr läste skönlitteratur hur nog gått över till att konsumera tv-serier istället, säger Åsa Hedberg Karlsson.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons