Annons

Borås får ny proggklubb – och stora akter

Under två kvällar i november kommer Borås nya musikklubb Proggklubben att arrangeras. Dragplåster är kultbandet Kaipa da Capo och hyllade proggartisten John Holm.
Musik • Publicerad 18 oktober 2017
Sångaren John Holm var borta från scenen i nästan 40 år. Nu är han aktuell i en dokumentär och på Per Gessles skiva ”En vacker dag”.
Sångaren John Holm var borta från scenen i nästan 40 år. Nu är han aktuell i en dokumentär och på Per Gessles skiva ”En vacker dag”.Foto: Pressbild John Holm

Proggklubben kommer att hålla till på Pumphuset under två kvällar i november. Det är Kulturbolaget Bara gört och Studiefrämjandet som står bakom klubben och den drivande kraften är mångsysslaren Ulf Andersson.

– Progg är mer riktat till äldre och kan nog locka mycket folk, säger han.

Annons

Än så länge är två datum satta för klubben, 10 och 18 november men om det går bra så kan det bli fler proggkvällar på Pumphuset.

– Det finns många proggrockband, progg handlar om att säga något, och det finns många människor som vill säga något, säger Ulf Andersson.

På klubbpremiären 10 november kommer inga mindre än kultbandet Kaipa da Capo. De bildades på 70-talet och har ändrat konstellationen ett par gånger, men består idag av de tre originalmedlemmarna Roine Stolt, Tomas Eriksson och Ingemar Bergman förstärkta av Michael Stolt och Max Lorentz.

– De är legendarer inom proggen, de är väldigt bra, säger Ulf Andersson.

Beggars Moon består av Bo Pettersson, Christian Haglund, Felix Pastucha Eliasson, Pontus Pettersson och Mikael Andersson.
Beggars Moon består av Bo Pettersson, Christian Haglund, Felix Pastucha Eliasson, Pontus Pettersson och Mikael Andersson.Foto: Pressfoto Beggars Moon

Som förband står boråsbandet Beggars Moon och de tycker att det är bra att det satsas på en proggklubb.

– Det är bra och viktigt. Alltid kul med nya satsningar. Proggen är ju också en väldigt tidlös, fri och icke kommersiell genre som alltid är aktuell. Rent musikaliskt både utmanar den och ifrågasätter, säger gitarristen Bosse Pettersson.

Han tror att det finns många trogna proggare i Borås.

– Många musikintresserade köper musiken, gärna på vinyl, och är beredd att åka långväga när proggkonserter dyker upp. Det finns en stabil klick i Borås som håller proggen varmt om hjärtat och ständigt vårdar den, säger han.

Redan lördagen efter, 18 november, står artisten John Holm på Pumphusscenen, en välkänd musiker som varit aktiv sedan 70-talet och blivit känd för sin spröda röst och sina starka texter. Han undvek rampljuset i många år men turnerar så smått igen sedan ett par år tillbaka.

– Den kvällen kommer bli utsåld, säger arrangören Ulf Andersson.

Anna EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons