Annons

Björn Skifs släpper julskiva

Han har stått emot att spela in en julskiva under hela sin karriär – men nu blir det ändring på det när Björn Skifs släpper albumet "It's Christmas".
Musik • Publicerad 21 oktober 2021
Björn Skifs förvånar sig själv med att släppa en julskiva. Pressbild.
Björn Skifs förvånar sig själv med att släppa en julskiva. Pressbild.Foto: Ea Czyz
Björn Skifs är förtjust i julen och dess traditioner, men har fram till nu valt att hålla julskivorna ifrån sig. Pressbild.
Björn Skifs är förtjust i julen och dess traditioner, men har fram till nu valt att hålla julskivorna ifrån sig. Pressbild.Foto: Ea Czyz

Björn Skifs har alltid haft ett lite avogt förhållande till jullåtar. Trots skivbolagets ständiga önskan om att han ska spela in en julplatta har han envist stått emot. Men när låtskrivarna Peter Kvint och Sharon Vaughn i fjol skickade honom demon till "(Christmas eve) After midnight" föll han som en fura, och spelade in låten som senare röstades fram som årets jullåt av Sveriges Radio P4:s lyssnare.

– Den låten föll mig verkligen ordentligt på läppen. Det var ingen traditionell julmusik, inga religiösa över- eller undertoner och inte för många tomtenissar. Det var mera en stämning och musikaliskt sett en härlig "crooner"-stil. En snygg ballad som handlar om julen helt enkelt, säger Björn Skifs.

Annons

Skifs tyckte att singeln blev så lyckad att han själv föreslog att den skulle följas upp med ny julmusik i år. Resultatet är albumet "It's Christmas", som släpps den 26 november.

Originallåtar

– Jag blev själv lite förvånad: "Vad är det jag säger, föreslår jag en julskiva"? Men när den förra låten utsågs till årets jullåt insåg jag att det här är nog inte helt fel. Är det rätt för mig och rätt för lyssnarna – ja, då är det helt enkelt... rätt!, säger han.

Att skivan enbart består av originallåtar är ytterligare en anledning till att den faktiskt blev av.

– Det finns ju otroligt många julskivor, men inte så många med originalmusik. Ofta återkommer samma låtar på de här skivorna, och att det här är nyskriven musik var det som verkligen lockade mig och fick mig att göra ett lappkast. Det här är en sorts julskiva som jag verkligen står för, säger Björn Skifs.

Inga julshower

Några julshower blir det däremot inte, åtminstone inte i år. Björn Skifs siktar i stället på ett gäng spelningar i vår, som flyttats fram på grund av pandemin. Och dessförinnan blir det förstås ett eget julfirande med familjen.

– Vi håller julen ganska högt hemma och har våra egna traditioner som till exempel fackeltåg. Våra vuxna söner har ju flyttat hemifrån, men de har verkligen tagit med sig och sugit i sig det sätt vi brukar fira jul på. Vi har inte fått några barnbarn än men väntar förstås ivrigt på att det ska bli ännu en generation som kan ta över våra traditioner, säger han.

Fakta: Björn Skifs

Ålder: 74.

Familj: Hustrun Pernilla, två söner.

Bor: I Österhaninge strax utanför Stockholm.

Yrke: Fullblodsentertainer sedan tonåren, på scen, film och tv.

Aktuell: Med julskivan "It's Christmas". Titellåten släpps den 29 oktober.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons