Annons

Bjerre & Casserfelt skildrar när våldet tar över livet

”Ensamt vittne” ger en unik och inträngande inblick i de gängkriminellas vardagsbekymmer. Mats Palmquist blir inte avundsjuk.
Bokrecension • Publicerad 26 juni 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Lisa Bjerre och Susan Casserfelt har gjort ett gediget researcharbete.
Lisa Bjerre och Susan Casserfelt har gjort ett gediget researcharbete.
Thriller

Ensamt vittne

Författare: Lisa Bjerre & Susan Casserfelt

Förlag: Piratförlaget

Vi lever i en tid då gängkriminaliteten med tillhörande våld ofta dominerar det svenska nyhetsflödet. Det är skjutningar, ofta med dödlig utgång, och det är knarkaffärer. Det är en miljö som är svår att föreställa sig, när man som jag befinner sig i en helt annat sammanhang, i ett liv på en annan planet.

Denna miljö är scen för Lisa Bjerres och Susan Casserfelts bok ”Ensamt vittne”, som dessutom är den första i en planerad serie under vinjetten ”Linje 17”. Scenen är Bagarmossen i södra Stockholm, en på samma gång välmående förort och en hårt segregerad invandrarmiljö, beroende på vilken gata man bor. I invandrarhusen bor Eddie, hans syster Effi, hans mamma och brodern Alex, som tillhör ett gäng med ambitioner att bli ortens knarkkung. En dag stormar tre män in i lägenheten, skjuter ihjäl Alex fästmö Meral medan Alex hoppar från balkongen. Eddie blir ensamt vittne till mordet.

Annons

Poliserna Lina Kruse och Jack Karlberg är först på plats och blir berättelsens centrum från lagens sida. Eddie slits mellan lojaliteten med sin storebror, rädslan att själv bli skjuten och önskan att allt ska få ett slut, att gängkriget ska sluta.

”Allt känns äkta. Dessutom är det berättat med det driv och den säkerhet som rutinerade skribenter äger.”

Bjerre och Casserfelt har gjort ett gediget researcharbete inför denna berättelse, lagt ner mycken möda på att få det rätt. Gränsen med det trovärdiga, genuina och det patetiskt töntiga när man ska beskriva miljöer man själv inte befinner sig i är snubblande tunn. För mig känns det mesta helt autentiskt – språket med inslaget av det som brukar kallas rinkebysvenska, utan överdriven jargong, berättelsen om Eddies familj, deras ursprung och resa, lojaliteterna poliserna ställs inför. Allt känns äkta. Dessutom är det berättat med det driv och den säkerhet som rutinerade skribenter äger. Lisa Bjerre har lång erfarenhet som journalist och Susan Casserfelt har tidigare skrivit Höga kusten-serien, som rönt framgång.

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons