Annons

Berggrens Alsta-serie blivande ungdomsklassiker

Ungdomarna från förorten Alsta möts igen, på en återträff med skolan. Det blir både spännande och känslofyllt, konstaterar recensenten Bengt Eriksson och utnämner hela Alsta-serien till blivande en samtidsklassiker i svensk ungdomslitteratur.
Recension • Publicerad 20 april 2024
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Ungdomsroman (från 12 år)

Alsta fem år efteråt

Författare: Mats Berggren

Förlag: Opal

Mats Berggrens prisbelönta Alsta-serie inleddes med ”En enda kväll” 2006 och avslutas nu med den sjunde delen ”Alsta fem år efteråt”.
Mats Berggrens prisbelönta Alsta-serie inleddes med ”En enda kväll” 2006 och avslutas nu med den sjunde delen ”Alsta fem år efteråt”.Foto: Peder Lingdén

Mats Berggren har skrivit sin sjunde ungdomsroman om den lika verkliga som fiktiva förorten Alsta i Stockholm.

Alla är samhällsromaner för ungdomar, någon titel har varit mer av deckare och övriga samhällsthrillers. ”Alsta fem år senare” hör till de sistnämnda – med tillägget psykologisk.

”Mer minnes- och känslofyllt än i tidigare böcker.”
Annons

Ortens unga – till exempel rapparen Abdi, syskonen Khabat och Evin som lever under skyddad identitet, Daniel som mördade sin bäste vän, och Jamila, blivande imam – har gått olika vägar i livet. Nu ska de mötas igen, på en återträff med skolan. Ungdomarna får berätta i varsitt kapitel, som ibland inte är längre än en kort notering. Men minst lika mycket sker mellan kapitlen. Det blir också mer minnes- och känslofyllt än i tidigare böcker.

Hela Alsta-serien är en samtidsklassiker i svensk ungdomslitteratur.

”Alsta fem år efteråt” av Mars Berggren
”Alsta fem år efteråt” av Mars Berggren
Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons