Annons

Beethovens favoritopera får nypremiär

Musik • Publicerad 5 december 2022
Operan "Vestalen" får svensk nypremiär – efter 200 år. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I mars 2023 får operan "Vestalen" av den italienske kompositören Gaspare Spontini premiär på Teater Tribunalen i Stockholm – efter att senast ha spelats 1823 på Stockholmsoperan.

Stycket handlar om den unga kvinnan Julia, som av Roms makthavare utsetts till vestal – en högt uppsatt prästinna med ett ärofyllt uppdrag.

Annons

“För mig är verket en skattkista full av existentiella frågor om vad det innebär att vara en social varelse i en orolig samtid. Musiken är i mina öron fantastiskt vacker, medryckande och dramatiskt effektfull”, säger regissören Aurelia Le Huche i ett pressmeddelande.

"Vestalen" uruppfördes den 16 december 1807 på Parisoperan – och var en av Beethovens favoritoperor. Uppsättningen på Teater Tribunalen sätts upp av det fria operakompaniet Kamraterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons