Annons

BBC ber om ursäkt för rasistiskt ord

Kultur • Publicerad 10 augusti 2020
BBC backar efter att man använt n-ordet i en nyhetssändning. Arkivbild.
BBC backar efter att man använt n-ordet i en nyhetssändning. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Efter en storm av kritik ber BBC:s chef Tony Hall om ursäkt efter att den brittiska public service-jätten använt det så kallade n-ordet i en sändning, rapporterar BBC News.

I ett nyhetsinslag den 29 juli, som handlade om ett uppmärksammat mordförsök på den svarte musikern K-Dogg i Bristol, valde redaktionen att uttala vad de misstänkta gärningsmännen ska ha kallat sitt offer vid attacken.

Annons

Efter klagomål från tittare försvarade BBC först beslutet med att man ville ge en tydlig bild av brottets rasistiska motiv samt att K-Doggs familj ska ha gett sitt medgivande.

De följande veckorna rasade fler än 18 000 klagomål in och BBC:s radioprogramledare DJ Sideman lämnat sitt jobb i protest mot arbetsgivarens hållning. Nu väljer BBC att backa.

Enligt Tony Hall var det ett misstag att använda ordet och han säger att han förstår att språkvalet har vållat smärta hos många tittare. Vidare lovar han att "stärka" BBC:s riktlinjer kring kränkande språkbruk.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons