Annons

BBC ändrar sig om "Rule, Britannia!"

Musik • Publicerad 2 september 2020
"Rule, Britannia!" brukar traditionsenligt sjungas på Last Night of the Proms i Royal Albert Hall i London. Så blir det även i år – men i mindre skala. Arkivbild.
"Rule, Britannia!" brukar traditionsenligt sjungas på Last Night of the Proms i Royal Albert Hall i London. Så blir det även i år – men i mindre skala. Arkivbild.Foto: Guy Bell

BBC har ändrat sitt beslut om de kontroversiella låtarna "Rule, Britannia!" och "Land of hope and glory". Enligt BBC News kommer de båda verken trots allt att framföras med sång på den traditionsenliga konserten The Last Night of the Proms.

Framförandet av de patriotiska verken, som hyllar det brittiska imperiets glansdagar, har på senare år blivit starkt ifrågasatt. Efter de stora Black lives matter-protesterna övervägde BBC att stryka låtarna, som vanligtvis framförs inför en flaggviftande och sjungande publik, eftersom de anses vara kopplade till kolonialism och slaveri.

Annons

Förra veckan gav BBC beskedet att verken av coronaskäl skulle framföras utan sång, vilket alltså skulle ha inneburit att de kontroversiella textraderna fått stryka på foten. Nu meddelar man att de båda låtarna visst kommer att sjungas, men inte av en stor kör utan av en mindre grupp sångare.

Konserten hålls i Royal Albert Hall i London den 12 september.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons