Annons

Barn firar jul på Stora Karlsö i spännande jullovsberättelse av Ann-Charlotte Persson

Ett oväder, ett försvinnande och ett brott. Ann-Charlotte Perssons nya bok är en ryslig historia, enligt recensenten Jonna Fries.
Bokrecension • Publicerad 6 november 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Ann-Charlotte Persson lägger ett engagerande pussel och sätter både individer och relationer på prov.
Ann-Charlotte Persson lägger ett engagerande pussel och sätter både individer och relationer på prov.Foto: Eva Lindblad
Mellanåldersbok, från 9 år

Den gåtfulla ön

Författare: Ann-Charlotte Persson

Förlag: Lind & co

Förra året utkom Ann-Charlotte Persson med ”Den gåtfulla fyren”. Nu kommer fortsättningen på historien om vännerna Ester och Sam, en rysare som fått titeln ”Den gåtfulla ön”.

Det är snöigt och kallt i Visby när Ester och Sam möts igen. De ska fira jul i fyren på Stora Karlsö, men först går de till ett café där de stöter på en underlig gammal tant. Vad är det hon menar med sina lösryckta ord? Och vem tror hon att Ester är lik?

Annons

Frågorna fortsätter att hopa sig. Gerard, den gamle fyrmästaren som nyligen visat sig vara Esters morfar, går plötsligt inte att få tag på. Har han glömt att ladda sin mobil? Har det hänt honom någonting? Kommer Ester inte att få lära känna honom? Barnen, Esters mamma Fredrikke, Sams pappa Tom och hans flickvän Kajsa (som är tillsynsman på ön) packar båten med julmat och ger sig iväg, trots att vädret är dåligt.

Uppladdningen är olycksbådande, och det är inget stillsamt julfirande som väntar. Ann-Charlotte Persson skriver rakt och håller ett ganska högt tempo. Utan omsvep skildrar hon den oro som gäckar hela skaran och låter även glimtar från det förflutna skymta förbi. Beskrivningarna tar form med distanserad berättarröst och ger tydliga utsnitt av ön och personernas olikheter, samtidigt som dialogerna har ett starkt driv framåt.

På Stora Karlsö möts gruppen inte bara av förbryllande fotspår och kvarlämnade sovsäckar i ett av husen. Det visar sig också att Gerard verkligen är försvunnen och att någon, eller några, nattetid bryter sig in i fyren där sällskapet övernattar. Sam får till och med ett hårt slag och drabbas av hjärnskakning.

”Flera överraskande vändningar finns i snöyran och vem som är ond eller god är inte helt självklart.”

Vad är det som händer på ön? Ann-Charlotte Persson lägger ett engagerande pussel och sätter både individer och relationer på prov. Flera överraskande vändningar finns i snöyran och vem som är ond eller god är inte helt självklart. Persson låter dock barnen lyssna på andras telefonsamtal väl ofta och kilar bitvis in onödig bakgrundsinformation.

”Den gåtfulla ön” är en dramatisk historia, som absolut kan läsas fristående. Längtan, rädsla, beslutsamhet, ilska och glädje tumlar runt på sidorna, men tonen är redogörande och vissa spår alltför grunda. Trots det är det spännande att följa Ester och Sam på dessa jullovsdagar.

Fakta

Ann-Charlotte Persson

Född: 1964

Bor: I Jönköping

Barnboksdebut: ”Den stora slottskuppen” 2017

Böcker i urval: Barnböckerna ”Den gåtfulla fyren” och ”Hospitalets hemlighet”, feelgood-romanen ”Jul i Fågelkärr”.

Övrigt: Skriver noveller och följetonger i veckotidningar. Har arbetat inom bokhandeln.

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons