Annons

"Barbie" stoppas i Vietnam

Vietnam stoppar den kommande "Barbie"-filmen – på grund av en karta som visas i flera scener.
Film • Publicerad 3 juli 2023
Margot Robbie spelar huvudrollen i den nya Barbie-filmen. Arkivbild.
Margot Robbie spelar huvudrollen i den nya Barbie-filmen. Arkivbild.Foto: Lee Jin-man

Den 21 juli skulle Greta Gerwigs "Barbie", med Margot Robbie och Ryan Gosling i huvudrollen, ha premiär i Vietnam. Nu förbjuder vietnamesiska myndigheter filmen, eftersom den visar klipp på den så kallade niopunktslinjen – en karta som visar gränser i det sydkinesiska havet som Kina anser sig ha rätt till. Det skriver AFP.

Kina har använt niopunktslinjen för att illustrera anspråk på resursrika delar av havet, till Hanois missnöje, eftersom även de anser sig ha rätt till delar av havet.

Annons

Alla filmer i Vietnam måste godkännas av en censuravdelning, som undersöker om filmerna innehåller våld, sex eller politiskt känsligt material. Förra året stoppades "Uncharted" med Tom Holland i huvudrollen, eftersom även den filmen visade scener med niopunktslinjen.

2018 stoppades en scen ur den romantiska komedin "Crazy rich asians" i landet, eftersom den innehöll en designerväska med en världskarta som visade omtvistade öar i det sydkinesiska havet under kinesisk kontroll.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons