Annons

Bara var femte svensk låtskrivare är kvinna

Musik • Publicerad 7 mars 2023
Endast 21 procent av de 100|000 Stim-anslutna låtskrivarna är kvinnor. Arkivbild.
Endast 21 procent av de 100|000 Stim-anslutna låtskrivarna är kvinnor. Arkivbild.Foto: Patrick Sörquist/ TT

Det råder en betydande manlig dominans bland svenska musikskapare. Endast 21 procent av de 100 000 låtskrivare som är anslutna till Stim är kvinnor, visar nya siffror från intresseorganisationen.

Förra året gick det dock att skönja en viss förändring – bland dem som anslöt sig 2022 var 28 procent kvinnor.

Annons

”Andelen kvinnliga anslutna hos Stim är en spegling av hela musikbranschen i Sverige och internationellt. Vi gläds åt att se att andelen nyanslutna kvinnliga upphovspersoner ökar, men än finns mycket kvar att göra”, säger Sofie Marin, chef för Stims musikfrämjande verksamhet, i ett pressmeddelande.

Vad gäller musiken på topplistorna är fördelningen ännu skevare, bara 16 av verken på topp 100-listan hade kvinnliga upphovspersoner. Det är något fler än 2013, då samma siffra landade på 13 kvinnor.

Stim jobbar på olika sätt för att stärka jämställdheten i branschen, bland annat genom det internationella projektet Keychange.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons