Annons

Arnesen skildrar barns drömmar om självbestämmande, frihet och makt

Hyllade Hannah Arnesen skriver om tolvåriga Leylas drömmar om självbestämmande i ”Det allra viktigaste”, en ungdomsroman med magiska inslag som utspelar sig under den föränderliga och förvirrade tiden då man är både barn och tonåring.
Litteratur • Publicerad 14 januari 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Ungdomsroman (från 12 år)

Det allra viktigaste

Författare: Hannah Arnesen

Förlag: Bonnier Carlsén

Hannah Arnesen - Det allra viktigaste
Hannah Arnesen - Det allra viktigaste

Vad skulle du göra om du hade makt? En stor fråga, som ändå kan verka irrelevant för många. Makten att verkligen påverka ligger ofta långt bort. Vissa känner inte ens att de har makten över sina egna liv. Å andra sidan. Som vuxen du mer makt än ett barn. Och alla kan göra skillnad.

Det sista tror Leyla stenhårt på, huvudpersonen i Hannah Arnesens första bok för lite äldre barn. Leyla och bästisen Soraya går sista terminen i femman och har en sista sommar som barn framför sig innan det är dags för högstadiet med alla skrämmande och spännande förändringar som det innebär. Att byta skola, att bli tonåring ... Leyla vet mer, för hon har två äldre syskon, medan Soraya är ensambarn utan en levande mamma. Där Soraya är tyst och utanför tar Leyla mer plats än hon själv förstår. Särskilt när det gäller miljöfrågor och att vuxna inte lyssnar på barn. Men det är ju inte hon som är i strid, det är världen som är i strid med henne, säger hon till mamman efter ett familjebråk om att äta kött. Senare påminner pappan om att hon glömt det viktigaste: att ställa frågor, och att lyssna. Det är ett bättre sätt att nå förändring i stället för att bara säga åt folk vad de ska göra.

”Precis som Arnesens hyllade bilderboksdebut är temat barns drömmar om frihet och självbestämmande.”
Annons

Så dyker chansen till vuxenmakt upp, på magiskt vis. En möjlighet till en vuxenkropp, en möjlighet att äntligen bli lyssnad på. För att passa in skriver bästisarna listor på vad vuxna gör (tycker mycket om kaffe, tror alltid att de har rätt, ler fastän de är arga) och smider stora planer.

Men när Leyla fantiserat om att det vore fred på jorden och miljön räddad om bara barnen hade makten har hon blundat för så enkla saker som mobbingen i hennes egen klass. Och hon får snart känna på hur makt korrumperar. Att det är svårt att hålla känslorna i styr och hur lätt det leder till svek.

Precis som Arnesens hyllade bilderboksdebut är temat barns drömmar om frihet och självbestämmande. I en rolig och insiktsfull kombination med den föränderliga och förvirrade tiden då en person kan vara både barn och tonåring, mitt emellan och varken eller.

I sin dagbok skriver Leyla ner så mycket som möjligt för att sedan minnas hur det är att vara barn. Rådet är nog bortkastat på dem som faktiskt har möjligheten, men ”Det allra viktigaste” är en fin påminnelse om hur det är att vara barn, och att vara barn på väg mot något annat.

Hannah  Arnesen - Det allra viktigaste
Hannah Arnesen - Det allra viktigasteFoto: Gustav Ågerstrand
Fakta

Hannah Arnesen

Hannah Arnesen är född 1992. Hon har studerat bilderboksberättande på HDK i Göteborg och har en masterutbildning i illustration och normkreativitet från Konstfack i Stockholm. Hon har gett ut tre bilderböcker, ”På natten flyger vi” 2016, ”Tågresan” 2018 och ”Nattens konditori” 2021.

Hon har träffat hundratals barn i workshops om drömmar och hur de skulle vilja förändra världen. Hon tror på berättelsens kraft, att berättelser formar oss både som individer och som kollektiv.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons