Annons

Abdulrazak Gurnah får Nobelpriset i litteratur

Årets Nobelpris i litteratur går till romanförfattaren Abdulrazak Gurna från Zanzibar.
Litteratur (TT) • Publicerad 7 oktober 2021

Här saknas innehåll

Beskedet kom när Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm traditionsenligt klockan 13 öppnade dubbeldörrarna i Börshuset i Stockholm.

I år har Akademien haft ögonen på sig mer än vanligt. Efter ett tillskott av nya ledamöter och ett förändrat arbetssätt väntade sig många att det skulle synas på pristagarvalet. Som vanligt pekade litteraturvärlden på det faktum att 95 av de 117 författare som tidigare har fått priset är européer eller nordamerikaner.

Annons

Flera nya ledamöter har också haft som uttalad ambition att bredda priset.

"För egen del gick jag in i detta priskommittéarbete med en uttrycklig föresats att systematiskt söka av hela den litterära världskartan", skrev Akademiledamoten Anne Swärd nyligen i en mejlintervju med Dagens Nyheter.

Louise Glück fick priset förra året. Hennes glädje fördunklades dock något av att det inte blev någon Nobelceremoni i Stockholm år 2020, på grund av coronapandemin. Att hålla tal är dock inget hon uppskattar.

– Men det skulle ha varit ett sällsynt äventyr för mig. Jag reser inte så mycket, men jag skulle ha gjort den resan. Och jag hatar allt digitalt, sade hon då till TT.

Även i år påverkas firandet av pandemin. Pristagaren missar både "festernas fest" och prisceremonin, vilket Akademiledamoten Per Wästberg beklagar.

– Det är väldigt tråkigt och vemodigt, det där är ju en höjdpunkt. Att pristagaren kommer till Börssalen den 7 december och föreläser och sedan äter middag med enbart ledamöterna, det är väldigt roligt, det är före själva prisutdelningen, men inget av detta kommer att äga rum. Det är väldigt sorgligt, men inte så mycket att göra åt.

I väntan på tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur i Börshuset i Stockholm. Arkivbild.
I väntan på tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur i Börshuset i Stockholm. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Fakta

Så utses Nobelpristagaren

Valet av Nobelpristagare görs enligt en stående arbetsordning. I januari ställer en tjänsteman samman de giltiga nomineringar som kommit in, vanligtvis cirka 200 namn. Akademien ska också, från och med januari nästa år, inhämta rapporter från svenska eller internationella experter på språkområden utanför Akademiens egen kompetens: de afrikanska länderna, de spanskspråkiga, det arabiska och persiska språkområdet liksom det östasiatiska, slaviska och indiska. Experterna kan också vara akademiledamöter som inte ingår i Nobelkommittén.

Nobelkommittén ska därefter gå igenom den ”långa listan” och eventuellt skjuta till ytterligare namn som man tycker saknas. Under våren ska kommittén, genom att ta in synpunkter både från övriga ledamöter i Akademien och från externa experter, koka ned namnen till den "halvlånga listan", nu med cirka 20–25 namn till april. Dessa ska sedan reduceras till den korta listan i maj. Där finns namnen som blir akademiledamöternas sommarläxa.

Fakta

Tidigare Nobelpristagare

De senaste tio årens Nobelpristagare:

2020, Louise Glück, USA

2019 Peter Handke, Österrike

2018 Olga Tokarczuk, Polen

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

TT
Elin Swedenmark/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons