Annons

Appelquist tar plats på Alsings stol

Adam Alsing har gått bort, men hans podcast "Adam och kompani" lever vidare. Nu tar komikern Kristoffer Appelquist plats i Alsings stol och podden byter namn till "Kompaniet".
Podcast • Publicerad 1 juli 2020
"Adam och kompani" får en ny medlem och byter namn till "Kompaniet". Daniel Breitholtz, Vanessa Falk och nye medlemmen Kristoffer Appelquist. Pressbild.
"Adam och kompani" får en ny medlem och byter namn till "Kompaniet". Daniel Breitholtz, Vanessa Falk och nye medlemmen Kristoffer Appelquist. Pressbild.Foto: Magnus Ragnvid
Kristoffer Appelquist tar plats på Alsings stol i podden "Adam och kompani", som nu byter namn till "Kompaniet". Arkivbild.
Kristoffer Appelquist tar plats på Alsings stol i podden "Adam och kompani", som nu byter namn till "Kompaniet". Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Den 15 april avled Adam Alsing i sviterna av covid-19. Ett av de många projekt som den folkkäre underhållaren lämnar efter sig är den podcast som han gjorde tillsammans med Vanessa Falk och Daniel Breitholtz. Enligt de andra hade Alsing velat att podden skulle leva vidare. Och det gör den nu, med nytt namn och med Kristoffer Appelquist som ny medlem.

– Men att ersätta Adam Alsing finns det ingen som kan, och det är inte det jag ska göra heller. Men han lämnar en tom och sorglig stol efter sig, och den blir väl min nu, säger Kristoffer Appelquist.

Annons

Han är långt ifrån obekant med podden. Kristoffer Appelquist har redan haft en roll i den som sporadisk inhoppare och som konferencier när den har spelats in inför publik. Och han var kompis med Adam Alsing.

– Det är inte som att jag och Adam har firat jul ihop eller så, men han hade ändå en stor plats i mitt liv. Han var en så varm och bjussig kille. Jag var så jävla ledsen när han gick bort, men jag blev så himla glad när Daniel och Vanessa ringde. Jag behövde tänka efter i en enda sekund, alltså jag bara skrek, säger han.

"Som att ha ett band"

Meningen är att "Kompaniet" även i fortsättningen ska vara en lättsam stund där det mesta sker i stundens ingivelse, säger Appelquist. Tidigare har han mest gjort faktaspäckade poddar om ämnen som politik och djurrätt som han kallar "lite pretentiösa", och nu ser han fram emot att prata med lösare tyglar.

– Det är två människor som jag tycker jättemycket om och som jag får anledning att träffa en gång i veckan och snacka med om vad som har hänt sedan sist. Det är som att ha ett band där man träffas och jammar. Det är svinkul.

Samtidigt tror han att dynamiken blir lite annorlunda än när Alsing var med.

– För mig var Adam Sveriges bästa "straight guy", alltså den som hjälper komiker och som ställer den där förlösande frågan. Men jag precis tvärt om. Hur lyckad var den här värvningen egentligen, det får vi verkligen se.

Lyssnar på alla avsnitt

Men en del research blir det ändå. Nu lyssnar han i kapp på flera års "Adam och kompani" för att kunna hänga med i samtalen framöver.

– Jag har gett mig fan på att jag ska lyssna på vartenda avsnitt. Det håller jag på med nu och jag är snart i mål. Det är min ambition att jag inte ska veta mindre om Vanessa och Daniel än vad lyssnarna gör.

TT: Men känns det inte lite sorgligt att lyssna på så mycket Adam Alsing?

– Det är inte den fasen nu. Nu är det kaffet i församlingshuset efter begravningen där alla har gråtit och man skrattar tillsammans. För mig är det ett fint sätt att minnas Adam. Man kan ju fortsätta umgås med honom genom alla briljanta grejer som han har spelat in.

Annons

"Kompaniet" har premiär på Spotify den 1 juli.

Fakta: Kristoffer Appelquist

Född: 1975 i Malmö.

Gör: Stå upp-komiker, programledare och skådespelare

Bakgrund: Har uppträtt flitigt som stå upp-komiker på svenska scener samt medverkat i en lång rad tv-program, tv-serier, filmer och teaterföreställningar. Är programledare för SVT:s satirprogram "Svenska nyheter" och syns i lekprogrammet "Bäst i test".

Aktuell med: Som ny medlem i "Kompaniet".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons