Annons

Äntligen världspremiär för Tunbjörkutställning

13 oktober är det världspremiär för Lars Tunbjörks backstage bilder från Paris Fashionweek på Borås Konstmuseum. I samband med utställningen kommer det också öppnas ett Tunbjörk-rum.
Konst • Publicerad 7 oktober 2017

Utställningen består av Lars Tunbjörks prisbelönta backstagebilder från Paris Fashion Week som också vann första pris i World Press Photo 2005 men som aldrig tidigare har ställts ut.

– Det är fantastiskt roligt att vi får visa upp de här bilderna, säger Eva Eriksdotter, chef på Borås Konstmuseum.

Annons

Hon tror att utställningen kommer att intressera många människor.

– Han är ju ett stort namn, inte minst i Borås, säger hon.

I samband med vernissagen öppnas ett Lars Tunbjörk-rum på Borås Konstmuseum som kommer fyllas med foton från Tunbjörks karriär. Regionen har gått in med 400 000 kronor i projektet och det finns planer på att göra ett permanent "Lars Tunbjörk Center".

– Borås tog initiativ till detta och vi ville hjälpa till, säger Ylva Gustafsson, regionutvecklare för bild- och filmkonst i Västra Götalands regionen.

Hon tror och hoppas att utställningen och Tunbjörkrummet kan locka fler till konstmuseet.

– Tunbjörk kan locka båda fotografer och en bred allmänhet, säger hon.

”Det är fantastiskt roligt att vi får visa upp de här bilderna”

Curatorer för utställningen är Lars Tunbjörks vänner och fotografkollegor Roger Turesson och Peter Claesson. De har jobbat med att välja ut bilderna tillsammans med Lars Tunbjörks partner Maud Nycander. Bilderna kommer från ett beställningsjobb Tunbjörk gjorde för den franska tidningen Libérations helgbilaga. Uppdraget var att skildra modeveckan i Paris.

– De hade sett hans bilder och ville ha hans granskande och humoristiska blick, säger Roger Turesson.

”Han gillade inte att stå i rampljuset, men han gillade Borås. Han hade staden i sitt hjärta.”
Roger Turesson, fotograf för Dagens Nyheter har curerat utställningen tillsammans med Peter Claesson.
Roger Turesson, fotograf för Dagens Nyheter har curerat utställningen tillsammans med Peter Claesson.Foto: Vilma Turesson

Målet med utställningen är att lyfta de bilderna som Lars Tunbjörk gillade. Peter Claesson och Roger Turesson har fått tillgång till Tunbjörks negativ och kontaktkartor.

Annons

– Det är intressant att gå igenom allt men vi har utgått från de bilderna Lars själv valde ut, säger han.

Vad hade Lars Tunbjörk tyckt om utställningen?

– Han gillade inte att stå i rampljuset, men han gillade Borås. Han hade staden i sitt hjärta. Och vi sprang mycket på museet och fotade nyöppnade utställningar när vi var vikarier på BT, så det passar bra att de får hänga där, säger Roger Turesson.

Anna EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons