Annons

Annie Ernaux träffade elever i Rinkeby

Elever i Rinkeby och Tensta har fått träffa Nobelpristagaren Annie Ernaux. Att litteraturpristagaren besöker biblioteket i Rinkeby är en tradition som sträcker sig över tjugo år tillbaka.
Litteratur • Publicerad 12 december 2022
Elever träffar Annie Ernaux på biblioteket i Rinkeby.
Elever träffar Annie Ernaux på biblioteket i Rinkeby.Foto: Pontus Lundahl/TT

Under måndagsförmiddagen var det dags för elever från Enbacksskolan i Tensta samt Askebyskolan och Knutbyskolan i Rinkeby norr om Stockholm att få träffa en livs levande Nobelpristagare. Franska Annie Ernaux tog emot ett häfte med hälsningar och teckningar från eleverna, som arbetat med Nobelpriset i litteratur under hela höstterminen.

Eleverna har läst utdrag ur Ernauxs böcker "Åren", "Kvinnan" och "Min far" och sedan diskuterat och skrivit om platser och människor ur sina egna liv. Texterna i häftet är skrivna på både svenska och franska och presenterades vid en ceremoni på biblioteket, efteråt fick eleverna prata med Annie Ernaux.

Annons

Totalt har 16 litteraturpristagare genom åren besökt Rinkeby bibliotek och träffat elever, senast fjolårets pristagare Abdulrazak Gurnah i april. Traditionen startade 1988. Ibland har pristagare inte kunnat ta sig till Sverige och vissa gånger har besöken skett på andra platser i Stockholm än Rinkeby.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons