Annons

Annie Ernaux hyllade Albert Camus

Nobelpristagaren Annie Ernaux hyllade sin landsman Albert Camus i sitt tacktal på Nobelbanketten i Stockholms stadshus. Camus tog emot sitt Nobelpris 1957. Då var hon 17 år och hörde nyheten på radio.
Litteratur • Publicerad 11 december 2022
Annie Ernaux blev den 17:e kvinnan att ta emot Nobelpriset i litteratur.
Annie Ernaux blev den 17:e kvinnan att ta emot Nobelpriset i litteratur.Foto: Christine Olsson/TT

Hon berättade om den blandning av stolthet och lycka som hon kände över att författaren till "Främlingen" och "Människans revolt", två böcker som hade påverkat henne på djupet, hade blivit krönt med detta pris.

"Att vara här här 65 år senare ger mig en djup känsla av förvåning och tacksamhet, förvåning inför det mysterium som är livet väg och skrivandets slumpmässiga, ensamma sysselsättning" sade Ernaux och uttryckte tacksamhet över att ha förenats med Camus och många andra författare som hon beundrar.

Annons

Hon framförde också ett tack från alla dem som inte var där, men som ibland i hennes böcker funnit anledningar att leva och kämpa, att vara stoltare. Ernaux tackade för ett erkännande av sitt verk som får henne att med ännu större krav undersöka verkligheten och en sanning som går att dela.

Annie Ernaux är den 17:e kvinnan som nu fått Nobelpriset i litteratur.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons