Annons

Amerikansk skivbolagslegendar död

Musik • Publicerad 7 december 2022
Jim Stewart, grundare av det legendariska amerikanska skivbolaget Stax Records – och i mitten av bilden – är död. Arkivbild.
Jim Stewart, grundare av det legendariska amerikanska skivbolaget Stax Records – och i mitten av bilden – är död. Arkivbild.Foto: AP/TT

Jim Stewart, grundare av det legendariska amerikanska skivbolaget Stax Records är död, skriver Guardian. Stax Records var under 1960-talet hemvist för några av de största soulstjärnorna, och var en viktig faktor i skapandet av musikgenren Memphis-soul.

Skivbolaget, som först fick namnet Satellite records 1957 för att 1961 byta namn till Stax Records, gav under åren ut musik av artister som Otis Redding, Carla Thomas och Wilson Pickett.

Annons

Mellan 1959 och 1975 gav Stax Records ut 800 singlar och 300 album, däribland musiken till filmen "Shaft" från 1971 – som gav upphovsmannen Isaac Hayes en Oscar.

Under åren kammade skivbolaget också hem bland annat åtta Grammy Awards, och Jim Stewart tog 2002 plats i Rock and Roll Hall of Fame.

Jim Stewart blev 92 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons