Annons

Rymdpojken startar om – siktar mot stjärnorna

För ett år sedan tog Adam Englund tjänstledigt från sitt jobb i Borås och flyttade till Stockholm för att satsa på musiken. Han har redan hunnit skriva hits åt Victor Leksell och nu är han snart aktuell med sitt nya projekt Rymdpojken.
Musik • Publicerad 25 juli 2020
Adam Englund har blivit Rymdpojken.
Adam Englund har blivit Rymdpojken.Foto: Petter Trens

– Morsan brukar alltid säga att jag måste komma hem och hälsa på, så nu är jag nere en helg.

Adam Englund är kanske den musiker i modern tid som tydligast gått att koppla ihop med sin hemstad Borås. Dels genom hans Elfsborgshymn, dels genom popdängan ”Alla hatar dig Borås”. Men sen ett år tillbaka bor han inte kvar, utan kommer bara hem på besök då och då.

Annons

– I juli förra året tog jag tjänstledigt för jag ville satsa fullt ut på musiken ett år. Då blev det naturligt att röra sig mot Stockholm, där de flesta i branschen jobbar, säger Adam Englund.

”Jag har mejlat folk i branschen sen jag var 15 år, det är ju aldrig någon som svarat eller nappat.”

Det är inte som att Boråsartisten inte försökt leva på musiken innan, men satsningen har kanske inte riktigt varit helhjärtad tidigare. Han vet ändå hur svårt det är att ens få någon att lyssna på en.

– Jag har mejlat folk i branschen sen jag var 15 år, det är ju aldrig någon som svarat eller nappat. Så det krävs lite tur, att någon ser ens mejl vid rätt tidpunkt.

Adam Englund måste fortfarande vara rätt hemlig kring projektet Rymdpojken.
Adam Englund måste fortfarande vara rätt hemlig kring projektet Rymdpojken.Foto: Petter Trens

Tur är visserligen viktigt, men nog handlar det också en hel del om driv för att ens orka fortsätta skapa och tjata. Efter en tuff start i Stockholm tog det hela fart när producenten, artisten och låtskrivaren Victor Thell så lyssnade och gillade det han hörde av Adams musik.

– Vi tog ett möte och han sa att han ville hjälpa mig. Min dröm har alltid varit att både skriva åt andra och att vara artist själv. Det har varit mycket hårt arbete, men nu har det betalat sig för sen någon månad tillbaka har jag det här mer som ett riktigt jobb.

Genom Victor Thells hjälp har Adam Englund nu kontrakt både som artist och som låtskrivare. Som det sistnämnda har han redan fått ut två låtar – dels ”Trög” som sjungs av forne Idol-vinnaren Sebastian Walldén, dels öppningsspåret ”Ha dig igen” på hitsensationen Victor Leksells debutalbum.

– Det var superkul att han ville ha den och att den sen också öppnar albumet. Den har redan sålt guld och legat tvåa i Sverige på Spotify. Det var chockerande, inte alls va jag trott, säger han om framgången.

”Jag kände att jag ville börja om på nytt, få en nystart!”

Men låtskrivandet är bara en del, Adam Englund vill också själv vara artist. I juni gick han dock ut och berättade att det projektet inte längre kommer bära hans eget namn. Framöver kommer han släppa musik som Rymdpojken.

– Jag har gjort Adam Englund-grejen sen jag var 20 och jag har släppt ganska så olika låtar. Jag kände att jag ville börja om på nytt, få en nystart, säger han och fortsätter:

– Men folk kommer känna igen mig. Jag var ju rätt spretig, och vissa av de grejerna jag gjort kommer jag ta vidare.

Fakta

Adam Englund

Ålder: 27 år.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm, men kommer ursprungligen från Borås.

Civilstatus: Sambo. ”Vi har bott i en liten lägenhet på 20 kvm, men är man nykär funkar det. I Stockholm kostar allt fa-aan så vi har sagt att om vi nån gång ska köpa hus så får vi dra hem till Borås. Det krävs lite väl många hits annars för att ha råd”

Gör: Är artist under namnet Rymdpojken samt skriver låtar åt andra artister.

Tidigare: Släppt låtar under eget namn, däribland Elfsborgs-låten ”Här är du aldrig ensam”, Borås-popdängan ”Alla hatar dig Borås” och ”Låt tårarna falla ner”, vars intäkter oavkortat går till Barncancerfonden.

Aktuell med: Den mångmiljonstreamade låten ”Ha dig igen” som han skrivit och som Victor Leksell framför. Snart också med sitt eget projekt Rymdpojken.

Annons

Så mycket mer kan inte Rymdpojken säga just nu, hans skivbolag vill att han håller igen litegrann. Men det finns musik färdig och den kommer rätt snart nå lyssnarna.

– Det finns ett bestämt datum, men vi håller lite på det ett tag till. Jag är bara glad att äntligen få släppa musik igen!

För ett år sen tog du tjänstledigt, det låter inte som att du är på väg tillbaka till din gamla tjänst?

– Haha, nej jag sa faktiskt upp mig för nån månad sedan. Tyvärr är jag inte så rockig av mig att arbetsplatsen kommer få reda på det så här i tidningen.

Efter att ha fått kämpa i uppförsbacke i början i Stockholm verkar allt nu rulla på för Adam Englund. Men om han får drömma, var befinner han sig egentligen om ett år?

– Då är jag ute och turnerar, spelar för mycket folk på festivaler. Sen hoppas jag ha skrivit för de största artisterna i Sverige.

Stora drömmar. Men varför skulle en rymdpojke inte sikta mot stjärnorna?

Adam Englund är på besök i hemstaden han älskar – Borås.
Adam Englund är på besök i hemstaden han älskar – Borås.Foto: Petter Trens
Jonathan EklundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons