Annons

Abbey Road – mer än bara Beatles

Mary McCartney har gjort en dokumentär om studion där pappa Paul McCartney och hans kompisar skapade odödlig musik.
Nöje • Publicerad 4 januari 2023
Paul McCartney har spelat in mycket musik i Abbey Road-studion. I en dokumentär av hans dotter Mary berättar han om arbetet. Pressbild.
Paul McCartney har spelat in mycket musik i Abbey Road-studion. I en dokumentär av hans dotter Mary berättar han om arbetet. Pressbild.Foto: Mary McCartney/Disney+
Mary McCartney har gjort filmen om Abbey Road-studion. Arkivbild.
Mary McCartney har gjort filmen om Abbey Road-studion. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/Invision/AP/TT
Paul McCartney och John Lennon spelar in i Abbey Road-studion 1968. Arkivbild.
Paul McCartney och John Lennon spelar in i Abbey Road-studion 1968. Arkivbild.Foto: AP/TT
Paul och Linda McCartney med sina barn Stella och Mary (i mitten) och Heather, Lindas barn från ett tidigare äktenskap, fotograferade den 1 december 1973.
Paul och Linda McCartney med sina barn Stella och Mary (i mitten) och Heather, Lindas barn från ett tidigare äktenskap, fotograferade den 1 december 1973.Foto: AP/TT

Dokumentärserien "Get back" härom året blev ett stort kulturellt fenomen som visade att suget efter Beatles och gruppens historia fortfarande är omättligt. Nu kommer en ny dokumentär som tangerar samma ämne, studion där de flesta av gruppens klassiker spelades in – Abbey Road.

"If these walls could sing" har premiär på Disney+ den 6 januari. Regissören Mary McCartney har haft en unik inblick i den legendariska studion i London. Hon är född 1969. För ung för att sett Beatles och producenten George Martin i studion, men som barn till Paul och Linda McCartney satt hon på första parkett på 1970-talet.

Annons

– Vi bodde i närheten och mamma och pappa spelade in med Wings när jag växte upp, så vi brukade komma över i pauser under inspelningen eller efter skolan när de spelade in, berättar Mary McCartney i en zoomintervju från London.

Men Abbey Road har varit en viktig studio för fler än Beatles. Den har funnits i över 90 år och ett pärlband av musikaliska ikoner har låtit sig intervjuas framför Mary McCartneys kamera. Från medlemmarna i Pink Floyd till Jimmy Page och Elton John samt bröderna Liam och Noel Gallagher från Oasis. Och så förstås pappa Paul.

Inget skvaller

Alla uttrycker de sin kärlek till studion och berättar om klassiska plattor som spelats in, men så värst mycket skvaller från stökiga inspelningar bjuds tittarna inte på.

– Vet du vad, jag älskar skvaller! Och jag bad folk om att få höra lite och jag trodde det skulle finns mer, men ingen berättade något och det blev jag också överraskad över, säger Mary McCartney.

Bröderna Gallagher i Oasis påstår att de värsta de hittade på var att sitta i ett hörn och dricka rödvin medan de lyssnade igenom Beatles katalog.

– Men jag tror det beror på att folk kom hit för att spela in. Det var framgångsrika artister, som visserligen gillade att festa, men de var seriösa när det handlade om sin musik. Det här är inte ett ställe man kommer till för att festa utan ett ställe dit man kommer för att vara kreativ.

Rätt riktning

Mary McCartney valde bort musiken och har arbetat som fotograf. Hon har även gjort matlagningsprogram i tv och gett ut kokböcker. Mamma Linda, som också var fotograf, inspirerade hennes yrkesval.

– När jag blev fotograf satte jag mig ner och intervjuade henne. Hon gav mig en kamera och puttade i väg mig i rätt riktning, berättar Mary McCartney.

Som uppvuxen med sin pappa och hans musik är hon inte förvånad över att suget efter Beatles och Abbey Road finns kvar, mer än 50 år efter gruppens splittring.

– Det är otroligt att nya generationer hela tiden upptäcker Beatles, men å andra sidan är jag inte förvånad för när jag hör musiken så tycker jag att det fortfarande låter så fräscht, säger hon.

Fakta: Abbey Road-studion

Abbey Road-studion invigdes 1931 och hette då formellt EMI Recording Studios. Inte förrän 1976 döptes den om till sitt nuvarande namn efter Beatles elfte och sista album med samma namn.

Förutom Beatles och Paul McCartneys nästa band, Wings, har även stora namn som Pink Floyd, Cliff Richard, Oasis, Fela Kuti, Kanye West, Kate Bush, Elton John och Europe spelat in skivor på Abbey Road. Dessutom har John Williams använt studion för ett flertal inspelningar av sin filmmusik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons