Annons

4,2 miljoner kronor till Sjuhärads bibliotek

Även i år delar kulturrådet ut pengar för att stärka biblioteken i kommunerna. Totalt får Sjuhärads kommuner dela på 4,2 miljoner kronor. I Borås satsas pengarna på ungdomar och en upprustning av Viskafors bibliotek.
Kultur • Publicerad 12 juni 2019 • Uppdaterad 13 juni 2019
Många bibliotek vill satsa på digital kompetens och utveckling.
Många bibliotek vill satsa på digital kompetens och utveckling.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kulturrådet delar ut 220 miljoner kronor till insatser på folkbiblioteken. Av dessa går 4,2 miljoner till Sjuhärad. Borås får störst del av kakan med totalt 1,9 miljoner kronor. Totalt sett är det nästan dubbelt så mycket som Sjuhärads bibliotek fick förra året, då regionen tilldelades 2,6 miljoner kronor.

– Det betyder jättemycket för oss. Vi har sällan möjligheten att få investeringspengar som tillåter större satsningar annars så det är såklart jättekul, säger Olof Berge-Kleber, bibliotekschef på Borås Stad.

Annons

Det är andra gången som Kulturrådet delar ut stöd till folkbiblioteken inom satsningen Stärkta bibliotek, som genomförs på uppdrag av regeringen under 2018-2020. Syftet är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet. Enligt Kulturrådet handlar flera av årets ansökningar om en satsning på digital kompetens och utveckling.

Pengarna som tilldelas Borås kommer gå till två olika projekt, dels kommer man fortsätta satsa på upprustning av närbibliotek och den här gången ligger fokus på barnavdelningen på Viskafors bibliotek. Dels kommer man att satsa på ungdomar.

– Vi kommer projektanställa en bibliotekarie som ska jobba utåt mot ungdomar. Både rent allmänt men också med att utveckla en metod för hur vi kan samarbeta med andra som jobbar med ungdomar och hur vi kan komma ut och möta ungdomar där de finns, säger Olof Berge-Kleber.

I det projektet ingår också att bygga en ny ungdomssektion, med fokus på ungdomar från 13 år och uppåt, på Borås Stadsbibliotek.

När är tanken att projekten ska vara igång?

– Viskafors har ett tioårsjubileum i höst, så där hoppas man vara klar med renoveringen till dess. Det andra projektet kommer troligtvis att starta under hösten och sen pågå under 2020, säger Olof Berge-Kleber.

Elin Thornberg
Jonathan EklundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons