Kultur o Nöje

TV: Seriepremiär med Åberg – från Pirinen till Fantomen

konst. Artikeln publicerades
Lasse Åberg har tagit med många guldkorn från sitt museum i Bålsta, det mesta består av konst med anknytning till serievärlden eller av originalstrippar av kända serier.
Foto:Jan Pettersson
Lasse Åberg har tagit med många guldkorn från sitt museum i Bålsta, det mesta består av konst med anknytning till serievärlden eller av originalstrippar av kända serier.

Seriemotiv i konsten, klassiska seriestrippar, unika satirteckningar av EWK och så Fantomen i långa banor. På lördag öppnar fyra nya utställningar på Borås Konstmuseum.

Satir och serier är vårens stora tema på Borås Konstmuseum. Vilket avspeglas i tre av de fyra utställningar som invigs i morgon, lördag.

Den största av dem är ”Konstnärer blir dom som inte kan bli serietecknare”, som har ingen mindre än Lasse Åberg som curator. Den består av konstverk med serieanknytning och originalstrippar av klassiska serier som till exempel Snobben, Tarzan och Knasen.

– Det är en eklektisk samling som spretar åt alla håll. Den enda gemensamma nämnaren är att verken har serieanknytning, säger Lasse Åberg.

Kopplingen till serier är långt ifrån ovanlig i popkonst och annan modern konst, menar han.

– Jag anser att det finns ett slags ”komikism” inom konsten.

På utställningen finns allt möjligt, från en originalserie av Pablo Picasso, via moderna kvinnliga tecknare eller konstnärer som Lena Ackebo och Pia Lindenbaum till Joakim Pirinen. Svenskt och internationellt, känt och mindre känt om vartannat, men med hög aha- och igenkänningsfaktor.

Dessutom några skulpturer och andra konstföremål, som en lampfot av Dan Wolgers, föreställande Musse Pigg. I ett hörn finns också Fantomens grotta, där barnen kan krypa in och läsa Fantomentidningar.

Från denna Fantomenhörna är steget inte långt till utställningen ”Wilson McCoys Fantomen” på museets övervåning.

Wilson McCoy (1902–1961) tecknade Fantomen från andra världskriget fram till sin död och satte stor särprägel på det som då var en av världens mest spridda tecknade serier.

– McCoy har inspirerat och haft stor betydelse för en rad andra konstnärer, däribland Jan Håfström, Jan Lööf och Jan Stenmark. Man kan betrakta honom som en föregångare till popkonsten, säger kulturjournalisten och McCoykännaren Martin Thomas Dahlström.

Utställningen speglar McCoys liv och verk och innehåller bland annat originalstrippar och aldrig tidigare visade familjebilder. Vid invigningen på lördag kommer även McCoys sonson att vara närvarande.

– Det är en kulturgärning att presentera denne tecknare på det här sättet, säger konstmuseichefen Pontus Hammarén.

Den tredje utställningen är renodlat inriktad på politisk satir av svenskt märke. Det handlar om tolv originalteckningar av den legendariske satirtecknaren Ewert ”EWK” Karlsson (1918–2004). De aktuella teckningarna har aldrig tidigare visats utanför EWK-museet i Norrköping.

Utställningen heter ”Fritt ord 250 – det fria ordet genom EWK:s ögon” och producerades förra året av EWK-museet med anledning av 250-årsfirandet av den svenska yttrandefriheten.

– Teckningarna visar hur EWK i flera decennier med en stor portion humor kommenterade det fria ordet i medielandskapet, säger Marie-Louise Weise, som är producent för Kulturhusets satirsatsning.

Den fjärde utställningen, ”Måleriets mysterier och magasinets makt” är en både impulsiv och associativ djupdykning i museets samlingar. Det är konstnären Marie Capaldi som har fått uppdraget att skapa en utställning med verk ur museets magasin – och hon har haft fria händer.

– Jag ville inte göra en utställning som de brukar se ut nuförtiden utan mer som i en gammal fransk salong, där man nästan trillar baklänges som betraktare, säger hon.

Det handlar om verk av kända och mindre kända konstnärer, vars verk har hängts tematiskt – exempelvis liv och död – eller helt enligt Capaldis infall.

– Utställningen hängde sig själv, kan man säga. Jag gick in för att ha roligt och det blev mycket lustfyllt.

Hennes ärende är att slå ett slag för måleriet, där en tavla kan bli klar på några minuter eller efter flera år.

Fakta

Utställningar i vår

”Konstnärer blir dom som inte kan bli serietecknare”

Curator: Lasse Åberg

Visas till: 17 september

Fritt ord 250 – det fria ordet genom EWK:s ögon

Producerad av: EWK-museet

Visas till: 21 maj

Wilson McCoys Fantomen

Producent: Martin Thomas Dahlström

Visas till: 21 maj

Måleriets mysterier och magasinets makt

Curator: Marie Capaldi

Visas till: 21 maj

Invigning: Lördag, klockan 13

Plats: Borås Konstmuseum

Visa mer...