Kultur & Nöje

Feministiska ikoner - vem har skrivit vad?

Tävling Artikeln publicerades
Caitlin Moran är en känd författare och feminist. Hennes namn är dock inte med i den här tävlingen.
Foto:Claudio Bresciani / TT
Caitlin Moran är en känd författare och feminist. Hennes namn är dock inte med i den här tävlingen.

Årets tema är kvinnliga författare. Författarinnor som redan har, eller är på väg att få, ikonstatus. Litterära pionjärer som mutat in litterär mark åt sig själva, och sitt kön. Spännvidden i urvalet är nästan total – via köksfläkten rakt ut i solsystemen!

Vilka är de, de tretton kvinnorna hämtade ur det feministiska biblioteket? Ja, är inte textutdragen vägledning nog – använd anagrammen.

1. ”Flickan känner att hennes kropp håller på att undfly henne, den är inte längre ett tydligt uttryck för hennes individualitet. Den blir främmande för henne, och samtidigt uppfattas hon av andra som ett ting; på gatan följs hon av blickar, man kommenterar hennes anatomi, hon skulle vilja göra sig osynlig. Hon är rädd för att bli kött och rädd för att visa sig som kött.”

DEMOSINE RUEBIOVA

2. ”Det har slutat regna

en fågel kvittrar

en söt liten flicka snubblar på en röd leksaksbil

och slår huvet i sandlådskanten

en mager pensionär sitter på en grön träbänk

och retar henne

en ung kvinna glor på dom genom köksfönstret

om en kvart börjar Sveriges magasin

och i badrumsskåpet ligger ett paket rakblad”

ULNA STRIKING

3. ”Ester var vid Sankt Eriksplan när telefonsamtalet kom. Det var sen eftermiddag och solen glödde intensivt och lågt och stack henne i ögonen. När hon kom hem berättade hon stolt om uppdraget för mannen hon levde samman med, vars namn var Per. Hugo Rask var en konstnär de båda hade betraktat med förhöjd uppmärksamhet.”

SARAN DENSLONE

4.”Efter tre månader i Sydeuropa, hela sommarlovet, tyckte jag att det stod en exotisk air kring mig. Jag läste Genets Journal du Voleur som jag bar med mig överallt med titelbladet synligt, jag rökte Gauloises som fått taxichauffören att vända sig om med undran och avsmak och jag hade

handväskan full med amfetamintabletter.”

ERGBENTS TABRIGIT

5.”Petra von Pahlen stod vid fönstret och såg ut. Nere i parken skymtade hon då och då sina två bröder som promenerade av och an på gångarna.

Nu talar de om Hugos dotter, tänkte hon och knep ihop läpparna.

Så log hon lite. Tänkte hon själv på något annat än den där elva-, tolvåriga lilla flickan, som kommit till gården dagen förut?”

STERNA JUNKERS – SANGOVEN

6. ”Mine damer och mine herrer! Om ett ögonplick kommer ni att få schkåde alle tiders störste underverk, den schtarkaste mannen i världen, Schtarke Adolf, som ännu ingen har besägrat.Var så god, mine damer och herrer, här kommer Schtarke Adolf!

Och in i manegen klev en jättestor karl. Han var klädd i köttfärgade trikåer och hade ett leopardskinn om magen. Och han bugade sig för publiken och såg mycket belåten ut.”

DANDLE STIRRING

7.”Stockholm, 1953. Vid vilken tidpunkt efter att en människa har försvunnit kontaktar man polisen?. Maj vet inte. Hon står i det anonyma prydliga hotellrummet med sina dubbla gardiner – tunga styva i beige blommönstrad kretong och så de fördragna vita storerna – är de lite gulsolkiga av nikotin? Nu är du änka. Nej! Tomas kommer snart. Ett svagt brus från vattenledningen - någon nattsuddare är fortfarande vaken. Strax före ett.”

RINKTISA DENBRAGS

8.”Jodå.

Jodå, jag minns.

Visst minns jag

när vi strövade omkring på Djurgårn

hand i hand

och det var vår och regnet duggade.

Och vi planerade och pratade

om lägenheten som vi fått i andra hand

och om vardagsrummets sittgrupp

och om hur vi skulle ha det i köket.

Och om sånt som att man måste lära sej

att tolerera varandras egenheter

kunna respektera

varann och överse

och acceptera.

Jodå.

Jodå, jag minns.”

ANNO JOKESSÅS

9.”Ett hotellrum i Tenderloin District, torskdistriktet i San Francisco. Det är april 1988 och Valerie Solanas ligger och dör i lunginflammation på en smutsig madrass och nedkissade lakan. Utanför fönstret blinkar rosa neonskyltar och porrmusiken arbetar dag och natt.”

DABSIRS GARRETS

10.”Jag minns så väl dagen, mor gifte sig. Vi bodde båda hos en syster inne i Norrköping. Det var en fredag. Mor hade ledigt från fabriken. Hon hade på sig en svart klänning som hon lånat av en kamrat, ty mors ekonomi hade aldrig riktigt repat sig efter en dyrbar kur hon måst kosta på mig för ”engelska sjukan”. De pengar mor fått ”ett för allt” av min riktiga far, som var alldeles för fin för att gifta sig med mor, hade mor givit till min morfar för att jag skulle få stanna där för alltid.”

MANTIS MAROON

11.”Sysselsättning är livsviktigt. Och nu ser jag med viss förtjusning att klockan är sju och jag måste laga mat. Kolja och korv. Jag tror att det är riktigt att man får ett visst grepp om korv och kolja genom att skriva ner dem på papper.

Ack, jag ska besegra detta humör. Det är en fråga om att låta saker ske en efter en. Nu ska koljan tillredas.”

VIOLA IFROWING

12.”Till fots

fick jag gå genom solsystemen,

innan jag fann den första tråden av min röda dräkt.

Jag anar ren mig själv.

Någonstädes i rymden hänger mitt hjärta,

gnistor strömma ifrån det, skakande luften,

till andra måttlösa hjärtan.”

GRANDÖRSE THIDE

13.”Mitt i centrum av ett lågtryck

långvariga regn på alla sidor

lågtrycksmolnen skockas bortom skogen

regnet väntar på att börja hälla

Som i början av en fylla

långa våta dygn på alla sidor

änsålänge kan du sova när du somnat

Aldrig är vårt hus så stilla”

KENTKINA TARÄM

Tävla och vinn

Feministiska ikoner

Skicka rätt svar till kulturnoje@bt.se och skriv "ikoner" i ämnesraden, senast 11 januari. Förstapris är presentkort på 500 kronor, andra till femte två biobiljetter och sjätte till tionde en trisslott.

Visa mer...