Annons
Nyheter

Visby – Östersjöns Jerusalem

Alla är här, sa en pr-konsult om politikerveckan i Almedalen för några år sedan.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2008
Foto: HENRIK MONTGOMERY

Hon avsåg alla de politiker, konsultkollegor och stora branschförbund som var representerade i Visby under veckan.

Men hon hade fel. Alla var inte alls där, utan enbart de som betydde någonting i hennes värld. Debatterna kretsade följaktligen nästan enbart kring politik och samhällsekonomi i någon form.

Annons

Det håller på att ändras. Samhället handlar om så mycket mer än om resurser. Ett samhälle består även av kultur, vetenskap och andlighet. Och i betydande motto håller faktiskt Almedalsveckan, hårdkokt politisk den må vara, att öppna sig även för sådant.

Under Visbys medeltida storhetstid var ön ett slags Östersjöns Jerusalem. Det fanns kyrkor och kloster överallt, för att tillfredsställa alla slags religiösa behov. Sjöfarare från många olika nationer och samfund skulle kunna finna just sitt lilla – eller stora – andaktsrum någonstans i stadens alla vrår och vinklar. Visby ljöd inte bara av kommers, utan präglades också av en genuint religiös atmosfär.

Ett slags modernt eko av detta förhållande skönjs nu i Visby då påfallande många av seminarierna bärs upp av andliga eller religiösa anslag. Tidningen Dagen arrangerar en serie seminarier just utifrån dessa perspektiv, och Svenska kyrkan är närvarande sedan flera år.

Varje kväll arrangerar de vad de kallar Nikodemuskväll i Visby domkyrka där ett helt förutsättningslöst samtal förs mellan kyrkliga företrädare och en företrädare för det parti som framträtt under dagen.

Och att gränsen mellan politik och religion inte behöver vara yrkesdragen kunde visas i går då Martin Tunström, moderatfärgad politisk redaktör, i en paneldebatt beskrev religionskritikens förskjutning: då den tidigare har kommit från en politisk vänster finns det i dag också en stark högersekularism, inte minst inom borgerliga pressorgan som främst vänder sig till en storstadspublik.

Liksom han påpekade det något märkliga att det i svensk grundlag finns en ganska ouppmärksammad obalans: vi har ett starkare skydd för frihet från religion än för rätten till religion. Å andra sidan finns en större frihet att kränka i religionens namn än vad det finns av rätt att slippa bli utsatt för kränkningar av religiösa utövare, rent juridiskt sett.

Så kan det låta i Visby nuförtiden. Almedalsveckan är knappast först med att introducera nya trender i debatten, som många vill ha det till. Snarare är det tvärtom, den bekräftar de trender som överlevt under ett tag. I det här fallet är symboliken dubbelt glädjande; dels är det en spegel av en sund samhällsutveckling, dels är det på tiden att landets i särklass största plattform för samhällsdebatt ger plats för det djupa och tidlösa.

Fredrik Haage

chefredaktör Svenska Nyhetsbyrån

 

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons