Annons
Nyheter

"Staten kan inte kommendera fram idéer"

Nyligen gav Svenskt Näringsliv besked att de är villiga att gå in i förhandlingar med bland annat LO om ett nytt huvudavtal. Deras ordförande sedan ett år tillbaka är Signhild Arnegård Hansen.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2008
Signhild Arnegård Hansen
Signhild Arnegård HansenFoto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Jag frågar henne om det är lätt att samarbeta med den svenska fackföreningsrörelsen.

– Vissa delar av LO är kanske lite väl militanta, men i stort sett så har vi goda relationer. Den gamla fondsocialismen är död och begraven, och dessutom har vi ju av tradition en ganska frihandelsvänlig fackföreningsrörelse här.

Annons

Ni å er sida, är ni det femte borgerliga partiet i Sverige, som vissa påstår?

– Givetvis tar vi ställning och driver de frågor som vi tycker är viktiga. Sedan har vi grundläggande värderingar i vår organisation, som företagarna ställer sig bakom: att en fri marknadsekonomi är något positivt, att företag skall verka i fri konkurrens, vi är för öppna gränser och frihandel och alla människors lika värde. Men vi har ingen politisk beteckning.

Du har efterfrågat mer diskussion om arbetsrätten. Vilka förändringar skulle du vilja se på det området?

– På kort sikt gäller det att avskaffa turordningsreglerna. Tittar man på lång sikt måste hela systemet förändras. Det måste skapas en balans mellan anställningsskydd och omställningsförmåga. Tryggheten måste man lägga i försäkringslösningar. Med det system vi har idag är trösklarna väldigt höga, det stänger både in och ute folk från arbetsplatserna. Sedan så har ju regeringen valt att lägga mycket av detta på arbetsmarknadens parter. Det är egentligen bara centern och näringsminister Maud Olofsson som tagit ställning. Hon är väldigt företagarvänlig.

En rapport från Svenskt Näringsliv visar att förtroendet bland svenska företagare för Näringsdepartementet är mycket större än förtroendet för Finansdepartementet. Är inte Anders Borg företagarvänlig?

– Jag vill inte recensera finansministern, men det är klart att det är viktigt att Finansdepartementet lyssnar på Näringsdepartementet, även om det är hos finansen som pengarna och makten ligger.

Enligt samma rapport riskerar regeringen Reinfeldt att bli den första borgerliga regering i Sverige som inte lyckats uppmuntra mer möjlighetsbaserat företagande. Vad beror det på?

– Det måste till tydliga förenklingar på regelområdet, det tror jag är viktigt. Och det måste nog till något på skattesidan också. Det är väldigt positivt att man har tagit bort förmögenhetsskatten. Vi är också glada över att s-regeringen tog bort arvs- och gåvoskatten.

Enligt Företagarna har andelen småföretagare som har förtroende för regeringens företagar- politik fallit från 68 till 54 procent på knappt två år. Gör regeringen tillräckligt för att bättra på företagarklimatet?

– Ja, vad man ofta missar där är att förtroendet för oppositionspartierna är ännu lägre. Dessutom kan det vara så att somliga har lite kort minne. När det blev regeringsskifte hade man otroligt högt ställda förväntningar, man ville att det skulle hända mycket väldigt snabbt. Men mycket har faktiskt blivit bättre. Sedan förväntade många sig mer av regelförenklingar och där driver vi också på hårt. Men det går åt rätt håll. Det viktiga är att regeringen inte tappar momentum.

Annons

Mona Sahlin vill framstå som en företagarvänlig politiker. Tror du att hennes ledarskap kommer att innebära en mer företagarvänlig socialdemokrati?

– Attitydmässigt har man tagit ett stort steg framåt. Men av de förslag jag har sett så tenderar mycket att ha en planekonomisk stämpel – att staten skall styra och ställa. Som entreprenör reagerar jag på det där. Staten kan inte kommendera fram goda idéer.

Entreprenör, ja. Arnegård Hansen är själv företagare. Hon grundade och äger Svenska lantchips, som snart öppnar filial i Japan. Men andelen kvinnliga företagare minskar i Sverige. Är det viktigt att fler kvinnor tar steget att bli företagare, undrar jag?

– Ja, jag tycker att det är en viktig jämställdhetsfråga. Det handlar om makt och ägande. Ja, faktiskt också om självförverkligande.

Adam Nelvin

ledarskribent

Svenska Nyhetsbyrån

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons