Annons
Nyheter

Så blev Sverige veckans "smil" bland alla danskar

KÖPENHAMN. Danmark vill sända valobservatörer till bananrepubliken Sverige, för att säkra att Sverigedemokraterna inte får en negativ särbehandling.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Den danska provokationen gick hem.
Den danska provokationen gick hem.Foto: Alastair Grant

Detta har utlöst veckans "smil" hos den danska befolkningen som annars är fullständigt ointresserad i svensk politik och där de flesta fortfarande på rak arm bara kan nämna Olof Palme... Leendena har inte blivit mindre sedan svenskarna reagerat precis så gravallvarligt som danskarnas fördomar kräver. Då svenska professorer i statskunskap med bekymrade miner betecknar förslaget om att skicka observatörer till Sverige som "utsiktslöst", ja, då fnissar danskarna.

Av den svenska reaktionen att döma verkar man tro att det är ledande danska politiker - ja, närmast den borgerliga danska regeringen - som vill att Europarådet ska skicka valobservatörer till Sverige. Så är det verkligen inte. Istället är det den även i dansk politik relativt anonyme Michael Aastrup Jensen, "utrikesordförande" hos Liberale Venstre, som uttalat sig till Jyllands-Posten.

Annons

Han menar att besluten att stoppa Sverigedemokraternas valfilm och att utesluta partiet från Sveriges Televisions slutdebatt visar att det krävs valobservatörer för att "säkra demokratin". De Konservatives Naser Khader - danskarnas "älsklingsmuslim" - och Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard har som väntat hoppat på tåget.

Men mer än så är det faktiskt inte. Regeringen lägger sig - självklart - inte i det svenska valet och heller inte den socialdemokratiska oppositionen. Och inte ens förslagsställaren kan låta bli att le i mjugg då han intervjuas... Det handlar inte om ett seriöst krav - det handlar om att ge igen för gammal ost. I vissa kretsar i Sverige betecknas hela Danmark som främlingsfientligt bara därför att Dansk Folkeparti - som är för en mycket stram invandringspolitik - stödjer regeringen.

Då glömmer man att Dansk Folkeparti som är landets tredje största parti och har 13-15 procent av rösterna bakom sig numer är rumsrent och sedan länge har slängt ut de värsta tokstollarna.

Men det roar alltså danskarna att det politiskt korrekta Sverige får sig en knäpp på näsan. Sverigedemokraternas "förbjudna" valfilm har gång på gång visats i dansk TV och det görs långa intervjuer med Jimmie Åkesson i alla medier. I Danmark försöker man i varje fall inte tiga ihjäl det nya svenska partiet! Det verkar istället närmast som om man vill reta svenskarna med att ge Sverigedemokraterna så stort utrymme som möjligt. Att Sverige har fått ett extremt högerparti på halsen är något som danskarna gillar!

Seriösa kommentatorer, som borgerliga Berlingske Tidenes chefredaktör Lisbeth Knudsen, ser det som problematiskt att Sverigedemokraterna "diskrimineras": "Jag tror inte att demokratin behöver den formen för skydd. Jag tror, att demokratin också i Sverige, är stark nog att ta också partier med extrema hållningar in i en seriös debatt och låta befolkningen ta ställning."

Om man nu bortser från Sverigedemokraterna så är det några andre fenomen i den svenska demokratin som förvånar danskarna. För det första att spärrgrånsen för att komma i riksdagen är så hög som fyra procent (i Danmark är den två). För det andra gäller det själva valproceduren där det i Sverige ju är en valsedel för varje parti vilket kan göra att något av valhemligheten går förlorad då den röstande erbjuds valsedlar på väg in i vallokalen.

I Danmark är det en lång röstsedel med alla alternativ på och det är där man sätter sitt kryss. Kanske skulle svenskarna något mer fokusera på dessa frågor istället för att irriteras över att några enskilda danska politiker talar om internationella valobservatörer, mest för att "drille" (retas).

Jöran Svahnström

frilansjournalist, Köpenhamn

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons