Annons
Nyheter

"Ryssarna ointresserade av en Mose-gestalt"

Det var bättre förr, tycker 70 procent av Ungerns befolkning. Och med ”förr” menar de inte livet före industrialiseringen. De menar livet under kommunismen.
Nyheter • Publicerad 11 november 2009
Det var bättre förr, tycker 70 procent av Ungerns befolkning. Och med ?förr? menar de inte livet före industrialiseringen. De menar livet under kommunismen.
Det var bättre förr, tycker 70 procent av Ungerns befolkning. Och med ?förr? menar de inte livet före industrialiseringen. De menar livet under kommunismen.Foto: PRESSENS BILD

I måndags var det 20 år sedan Berlinmuren föll och med anledning av det har den amerikanska opinionsmätningsorganisationen Pew Research Center undersökt vad människor bakom den fallna järnridån tycker om sina nya liv.

Resultaten varierar kraftigt. 85 procent av östtyskarna tycker att bytet till ett demokratiskt samhälle har varit bra; 1991 var siffran 91 procent. När ukrainarna fick samma fråga år 1991 svarade 72 procent att bytet till demokrati var bra men idag är bara 30 procent av befolkningen av denna åsikt. I Ryssland tycker 53 procent av befolkningen att demokrati är bra, jämfört med 61 procent år 1991.

Annons

Samma inställning syns när det gäller frågan om huruvida bytet till kapitalism har varit positivt. 82 procent av östtyskarna säger ja (jämfört med 86 procent år 1991), medan bara 36 procent av ukrainarna håller med (1991 var siffran 52 procent). Resten av de forna östblocksländerna ligger i mitten, men i vissa fall har stödet för demokrati och kapitalism minskat dramatiskt. Idag tycker bara 46 procent av ungrarna att kapitalismen är bra, jämfört med 80 procent år 1991.

Stackars Ungern. Pew Research Center rapporterar att 77 procent av ungrarna är missnöjda med hur demokratin fungerar i deras hemland och hela 91 procent anser att landet är på fel spår. Endast 38 procent tror att de kan påverka politiken genom att rösta.

När Israels barn var slavar i Egypten längtade de innerligt efter friheten, så Moses befriade dem och Israels barn inledde sin fyrtio år långa vandring genom öknen. Men på vägen tröttnade Israels barn på friheten. I Egypten hade de visserligen varit slavar, men de hade i alla fall fått kött att äta. De var arga på Moses för att han inte ordnade något liknande under ökenvandringen.

Kanske är det med Ungern, Ukraina och Ryssland – samt i synnerhet Bulgarien och Litauen – som med Israels barn i öknen. Frihet är det bästa ting, skrev biskop Tomas i Frihetsvisan, men när man väl har den kommer man på att man saknar alla de där materiella fördelarna diktaturen erbjöd. Är det så att man uppskattar friheten mindre än maten och ägodelarna för att de sistnämnda gagnar hela samhället och inte bara en själv. Ryssarna verkar vara helt ointresserade av någon Mose-gestalt.

Pew-undersökningen visar också ett fantastiskt resultat: tyskarna är nöjda med sin historiska återförening som dessutom ägde rum utan att de båda supermakterna drabbade samman. 81 procent av östtyskarna och 77 procent av västtyskarna tycker enligt Pew att återföreningen var bra.

Så vad är förklaringen till tyskarnas soliga inställning till sitt liv efter kommunismen – är de av naturen mer optimistiska än sina ryska och ungerska vänner? Nja. I stället har de turen att ledas av seriösa, kompetenta politiker. Man kan tycka att Angela Merkel är tråkig, men denna östtyska före detta fysiker styr Tyskland med stor skicklighet.

Vad kan vara mer passande än att landets järnlady kommer från andra sidan järnridån.

Elisabeth Braw

senior reporter

Metro International, London

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons