Annons
Nyheter

Jag hoppas att de svenska OS-idrottarna protesterar

Jag tänker inte se en minut av OS-sändningarna på TV. Sällan har väl ett idrottsarrangemang känts så osmakligt och felplacerat. OS i Sotji är ett utmärkt tillfälle för en regim utan skrupler att bedriva propaganda.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2014
En stilla protest mot ett eländigt spel.
En stilla protest mot ett eländigt spel.Foto: ERIK M?RTENSSON / TT

Som ansvarig utgivare ställer det här mig inför ett moraliskt dilemma. Ska Borås Tidning rapportera om ett idrottsevenemang som jag personligen tänker bojkotta?

Jo, det ska BT göra. Min åsikt är en sak. Respekten för att andra tycker annorlunda och ivrigt väntar på att följa de svenska idrottarnas öden i Sotji en annan.

Annons

Båda aspekterna får med självklarhet plats i Borås Tidning. Läs till exempel sportchefen Victor Peterssons reportage i dagens BT om diktatorernas mästerskaps-år (hockey-VM går ju i Vitryssland?). En kritisk journalistik kring OS i Sotji har även kommande två veckor en självklar plats i BT. Men när väl OS är igång kommer vi också att stå för en sedvanligt högklassig sportrapportering, bland annat av krönikören Janne Hansson. Så idrottsvänner kan lita på BT, trots min och andras tveksamhet inför Sotji-tävlingarna?

Idrott och politik har hört ihop sedan antiken. Det visade Torsten Rönnerstrand med sin utmärkt intressanta reflektion på gårdagens kultursidor i BT. Berlin och OS 1936 är det mest kända exemplet – en enda enorm propagandatillställning för Hitler och nazismen.

Putin är ingen Hitler och Ryssland är inget Kina (som använde OS 2008 för att demonstrera icke-demokratins förträfflighet). Men Rysslands homofoba lagstiftning, miljöskadorna på Sotji med omnejd som OS-bygget innebär (Världsnaturfonden har hoppat av samarbetet) och de slavliknande villkoren för de gästarbetare som har byggt OS-anläggningarna är bara det skäl för att allvarligt ifrågasätta lämpligheten att förlägga ett OS till landet.

Under friidrotts-VM i Moskva ifjol väckte svenska höjdhopperskan Emma Green Tregaro stor uppmärksamhet när hon målade sina naglar i regnbågsfärger – en stilla protest mot hur Ryssland behandlar homosexuella. Sveriges olympiska kommittés ordförande Stefan Lindeberg har förklarat att han inte vill se några sådana ”manifestationer” under OS.

Jag hoppas att de aktiva inte lyssnar på honom utan tvärtom visar vad de tycker om de ryska övergreppen mot de mänskliga rättigheterna. Då kanske de här eländiga spelen kan få en mening, trots allt.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons