Annons
Nyheter

Europa – en livsstilssupermakt

EU-Europa rosar inte precis nyhetsflödet med positiva besked. Både här och i omvärlden förknippas Europa med ordet kris. Det är mycket som är fel, det är alla överens om.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2012

Men grundfelet är att européerna inte förmår se sig i ett internationellt sammanhang. Visst är det problem nu och tiden som kommer. Men övriga världen har inte tillnärmelsevis uppnått vad Europa lyckats med. Europa har blivit en livsstilssupermakt, som gett människan den troligen högsta livskvaliteten i mänsklighetens historia.

Det säger Indermit Gill, ekonom vid Världsbanken, i en intervju med den österrikiska tidningen Der Standard.

Annons

Mellan 1950 och 1970 närmade sig levnadsstandarden i Västeuropa nivån i USA. Sedan lyftes 100 miljoner människor i södra Europa ur fattigdomen. Från 1990-talet drog 100 miljoner människor i Mellan- och Östeuropa även ekonomisk fördel av närmandet till och inträdet i EU. Ytterligare hundra miljoner i sydöst, ännu utanför EU, har EU som inspiratör för reformer som kan befria dem från en historia av krig och misär.

Texten ovan är inget verk av en PR-firma i tjänst hos Brysselbyråkratin. Innehållet är hämtat från Världsbanken.

I januari släppte banken en rapport med rubriken Gyllene tillväxt – att återställa den europeiska utvecklingsmodellen. När Der Standard påpekar för Indermit Gill att Europa som modell ifrågasätts lite överallt blir svaret:

- Jag kommer från Sydasien (han är indier), jag har arbetat i Latinamerika och i Östasien, nu bor jag i Nordamerika. Jag kan försäkra er: Europa är ingen utdöende utan en dynamisk kultur.

Det finns svagheter, som kan och måste rättas till, skriver Världsbanken. De nya medlemmarna i öst har inte varit så bra på att exportera och skapa jobb. Gamla EU har problem med produktiviteten, värdet en arbetare skapar, och värst är det i söder. Danmark, Sverige, Tyskland och Österrike har redan klarat av viktiga förändringar, säger Gill.

Världsbanken ser Sverige som modell. Här uppmuntras alla att arbeta och betala skatt, som omvandlas i tjänster. Därför likställer människor inte skatt med slöseri. Och politik är genomlyst, vilket inger förtroende. Är det som i Sverige kan man ha höga statliga utgifter för välfärden, enligt Gill. Alltså inte annars.

EU-Europa svarar idag för 60 procent av hela världens utgifter för trygghet i livets olika skeden, och det med bara 10 procent av befolkningen och 30 procent av det ekonomiska värdet.

För att EU ska kunna förbli livsstilssupermakt anser Världsbanken uppenbarligen att det är viktigt att tänka positivt, att inte bara kritisera utan också peka på goda exempel, på vägen mot gyllene tillväxt.

Bo Ture Larsson

redaktör, Svenska Nyhetsbyrån

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons