Annons
Nyheter

Putsa skorna för en minnesvärd kväll

Det var dans... ja. Nära bortåt vägen. Vi var unga och dansbands- och popmusik gick hand i hand.
Nyheter • Publicerad 7 december 2008

Vi älskade Tages, Hep Stars och Shanes. Beatles var redan etablerade – de långhåriga grabbarna. Jag minns hur jag 1963 satt längst fram i Boråshallen och diggade John, Paul, George och Ringo.

Men nu kom dansbanden in i mitt liv. Året är 1965. Vi lyssnar till Ett litet rött paket med Sven-Ingvars, Flamingokvintetten är stilbildande med sitt västkustsound och Streaplers med Gert Lengstrand rockade loss.

Annons

På onsdagskvällarna under sommaren var det logdans. I busken pågick prassel. Myggstiftet och pluntan fanns i bakfickan. Byxor med extra svaj och platådojor var modet. Tjejerna hade tuperat hår.

Närarp i Gällstad var populärt. På lördagar handlade det om Fokus i Limmared eller Medborgarhuset i Tranemo och Grand i Länghem. På söndagskvällar alternerade vi mellan Boråsparken och Furet i Ulricehamn.

Det var dans som gällde. Jag läser i min fickdagbok från 23 oktober 1965: ”Var i Grimsås och såg kvalmatch. 0-2 mot Brage. Dans i Dalstorps bygdegård på kvällen. Mycket kul. NN( kompis) blev lite onykter. Bert Bennys spelade. Dansade sista dansen med NN.”

Så var livet livet på 60-talet. Enkelt och okomplicerat. Vi hade roligt.

Nu har du möjligheten att göra en tidsresa till 60- och 70-talen. Jan Öjlers och frontare från Thor-Erics, Christer, Kellys och Drifters kommer att bjuda på en stjärnkväll på Åhaga den 24 januari.

Frågan på dansgolvet blir given: Vad har hänt med dig sedan sist?

Tänk vad roligt att möta Jan Öjlers igen. Det är tio år sedan som de var med på en nostalgigala i Kinna. Nu har Jan lovat att hela det ordinarie gänget kommer till Åhaga. Jag minns grabbarna när de hette Sunny Boys och lirade i Limmared. Trumpetaren Jan Oscarsson (Öjler hette så då) var störtskön.

Jan Öjlers debuterade på Svensktoppen i oktober 1968 med superhiten Natten har tusen ögon, men kanske störst blev ändå låten Maria dansar.

Bengt-Hennings har överlevt både Jan-Öjlers, Thor-Erics och Christers. Fantastiskt. 1991 blev de Sverigekändisar i ”I afton dans” med Bo Maniette som programledare. 2?650 danssugna trängdes i Månstaparken.

Bandet föddes ut i Götåkra i Gällstad med Bengt Henningsson som sångare och med bröderna Lennart och Siwert Hagberg. Min gamle skolkamrat Henrik Madar fanns också med minns jag. Då kallade sig gänget för Sunshines.

Annons

I dag är Bengt-Hennings hyperaktuella i Dansbandskampen. Bli inte förvånade om de finns med i finalen den 20 december i teve. Jag kan också avslöja att sångaren och frontaren Kjell Malmborg blivit inbjuden till Guldbaggen-galan efter kultfilmen Får jag lov –sista dansen.

Så dansbandsvänner putsa av dansskorna, boka in och bjud upp den 24 janauri. Det blir en minnesvärd kväll! µ

Kjellåke Dahlin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons