Annons
Nyheter

Karin Samuelsson: Acceptera oss med kläderna på

Kvinnan på bilden har en lite degig mage, det är ingen tvekan om saken. Trosornas resår skär liksom in lite i det mjuka. Det finns några bristningar i huden också, mörka strimmor.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2014

I famnen har kvinnan ett litet barn, en parvel på kanske åtta månader som sträcker sig ut mot kameran. Kvinnan tittar på barnet. Hon ser lycklig ut, trots sin mjuka mage.

Just detta är budskapet i bilden, som är tagen av den amerikanska fotografen Ashlee Wells Jackson: kvinnor ska kunna känna sig bekväma med och stolta över sina kroppar, även efter graviditeten.

Annons

”Jag ser vackra, inspirerande kvinnor som varje dag kämpar med sin självbild för att de inte känner att de kan leva upp till mediebilden av hur de borde vara”, säger Ashlee Wells Jackson.

Alltså startade hon sitt fotoprojekt, där mammor i alla former, storlekar och åldrar har låtit sig fotograferas tillsammans med sina barn. I underkläder.

Det är bara ett av många projekt i samma anda. BT berättade till exempel om ett liknande i Sjuhärad före sommaren.

Tja, det är kanske ungefär samma som den där andra bildserien, den med män, tänker jag.

Den där en av männen står rak i ryggen iklädd enbart svarta boxershorts och lustfyllt stryker handen över sitt höga hårfäste. En annan man tittar förtjust ner på sin nakna runda mage. Den tredje har knotiga knän och hängig hud över höfterna, men ingen av dem skäms, de är bara stolta för att deras kroppar har erfarenheter.

Nej, just det. Den bildserien finns inte.

För män behöver tydligen inte klä av sig för att bekräfta att de inte skäms över sina kroppar. Det finns en mediebild av mäns kroppar också, men vanliga vardagliga män behöver inte försvara sig mot den.

Nu är jag inte ute efter att män också ska behöva klä av sig nakna.

Och självklart ska kvinnor accepteras med de kroppar de har – med degiga magar, hängiga bröst, dubbelhakor, celluliter, bristningar och allt vad det nu kan vara. Det är enkelt: ingen annan har med deras kroppar att göra.

Men varför kvinnor gång på gång ska behöva klä av sig och fotograferas i underkläder för att bevisa det, det övergår faktiskt mitt förstånd.

Annons

Och vad säger det till min 14-åriga dotter och hennes kompisar, de som redan nu känner av kroppsångest och otillräcklighet? Jo, det bekräftar vad de redan vet: att flickor och kvinnor bedöms utifrån sina kroppar.

Helst avklädda.

Tanken var säkert god med de där nakna mammabilderna. Ändå tror jag faktiskt att de kan göra mer skada än nytta.

Den som vill se Ashlee Wells Jacksons bilder kan göra det på www.4thtrimesterbodies.com.

Den som vill ha mer att fundera på när det gäller hur kvinnor – och män – avbildas kan i stället surfa in på www.genusfotografen.se. Där samlar fotografen Tomas Gunnarsson exempel på hur bilder i media- och reklamvärlden återskapar traditionella könsroller.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons