Annons
Nyheter

Storlake på abborrpimpel

Än ligger isen stadig på våra sjöar trots en period med mildväder. Laken fortsätter att vara den dominerande fisken bland rapporterna.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2011
Foto: 
Foto: 

Denna veckan toppas lakelistan av en riktigt fin fisk på över 4 kilo tagen på abborrpimpel.

Någon gång varje vinter hör man talas om pimpelfiskare som krokar stora lakar under abborrfiske. Oftast händer detta i större sjöar och på djupt vatten. Många sjöar håller ganska stora bestånd av lake men eftersom det sällan riktas fiske efter denna lite udda och främst nattaktiva fisk, är det inte många som tänker på att de finns. Laken är en extremt glupsk fisk som sällan ratar ett rörligt väldoftande stort bete men då och då händer de att de även faller för en liten balanspirk eller vertikalpirk. Detta var just vad som hände Kjell-Åke Larsson när han pimplade abborre på sjön Södra Sämsjön. Kjell-Åke trodde först att det var en större abborre eller gädda som nappat på vertikalpirken men blev snabbt tveksam eftersom fisken inte alls betedde sig som någon av dessa arter. Istället följde fisken tungt med upp utan rusningar eller he tsiga knyckar. Väl i hålet tog det däremot stopp då fisken var alltför grov för det lilla hålet avsett för abborre. En tillskyndande pimpelfiskare assisterade med en liten teleskopisk huggkrok. Efter lite trixande kunde fisken tvingas upp ur det lilla hålet. Det visade sig vara en mycket fin lake på hela 4050g. Detta innebär att fiskeligans första säsong, med lake som egen artklass, fått sig en ny respektabel ledarfisk.

Annons

Anton tar ledningen i regnbågsklassen igen

Unge Anton Nielsen från Länghem befäster sin position som regnbågskung när han på nytt tar ledningen i juniorklassen med en pimpelfångad regnbåge på dryga 2,2kg från Klarsjön. Anton som vann klassen 2010 med en storbåge på över 5kg passade på att även pimpla upp en fin abborre på 0,745g i samma sjö. Regnbågen pimplades upp med hjälp av rödingblänke och räka medans abborren lurades med hjälp av mormyska. Med två arter redan avklarade kanske det är dags för Anton att göra ett försök på juniorernas arttävling Artjakten. Artjakten går ut på att fånga minst 6 arter varav en får komma från öppen klass. Med öppen klass menas fisk utanför fiskeligaområdet eller en fiskart som int e tillhör fiskeligans ordinarie artklasser. Fiskeligans ordinarie artklasser är; abborre, gädda, gös, havsöring, insjölax, insjööring, regnbåge, sutare, mört, braxen, makrill och från och med i år, lake.

Fredrik Larsson

Kaj Svensson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons