Annons
Nyheter

Stengods med tidlös skönhet och perfektion

En drejandets och stengodsets mästare möter oss på Flaménska, danskfödda Bente Brosbøl Hansen, nu verksam i Kågeröd
på skånska Söderåsen.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2012
Foto: 

17 gånger har hon varit världsmästare i drejning, i både estetik och teknik, vid årliga mästerskap i Italien.

Det väcker förväntan, som infrias med råge inför hennes keramik, särskilt verken i op-mönster.

Annons

Flaménska visar nu upp den kollektion som ska ingå i påskens konstrunda i Nordvästskåne. Årligen hittar 450 besökare fram genom bokskogen till hennes ateljé i Klåveröds gamla skola.

Vad som konstituerar en mästare är att godset ska vara så tunt som möjligt, absolut likformigt, utan buktningar – svårt nog när materialet krymper med 13 procent från drejning till färdigbränt.

Men det som tar tid är mönstringen, som tas fram med latextejp, olika glasyrer och guld som bränns i olika temperaturer i ofta tre omgångar, med en veckas arbete bakom praktpjäserna, ändå till helt överkomligt pris för varje skönhetsälskare.

Som 30-årsjubilerande pottemager gör hon beställningsjobb åt både Raus stenkärlsfabrik och Kongelige Porcelainsfabrik, men det är de utsökta geometriska mönstren, av kvadrater, romber och trianglar, vuxna ur både moskébilder och modern op-konst, växande i spiral, som ger keramiken tidlös perfektion och skönhet.

Rolf Haglund

Bente Brosbøl Hansen: Vas, stengods, 2012.

konst

Bente Brosbøl Hansen , stengods

Plats: Flaménska Galleriet, Borås

Pågår: till 1 april

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons