Annons
Nyheter

Silversmide med lotusblommor

Lotusblommor och dagsländor – silversmeden Eva Orrbeck håller sig nära naturen när hon skapar sina smycken. Men hon kopierar inte rakt av, utan stiliserar och förenklar: till slut återstår nästan bara linjerna av blommans utsökta form och luftspåren av sländans lätta flykt.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2014
Foto: 

Hennes formspråk är suveränt sparsmakat och personligt, också i de svartvita tuschteckningarna som fungerar så fint ihop med silverarbetena i den vackert komponerade utställningen i Konstrummet i Dalsjöfors bibliotek.

Eva Orrbeck har en bakgrund som lärare i svenska och religionskunskap i Ulricehamn, men är också utbildad vid Konstindustriskolan i Göteborg (nuvarande HDK), och sedan många år tillbaka verksam som konstnär på heltid med silversmidet som sin stora passion. Hennes smycken är alla unika och helt hantverksmässigt gjorda.

Annons

Men hon arbetar också med silver i större format och har bland annat gjort dopfunten i Ramnakyrkan i Borås. På utställningen här visar hon ett annat prov på sin förmåga att skapa ett djupt personligt uttryck av de enklaste former: en oxiderad och förgylld silverskål som tycks lyfta från sin tunga ställning och spegla himlen i sin skimrande yta.

Eva Orrbeck bor och arbetar i den gamla mjölnarbostaden vid Prästkvarnen i Boarp utanför Gällstad, där hon nyligen har byggt ut sin smedja. Men hon har också tillbringat många vintrar på Bali, dit hon först reste av hälsoskäl men så småningom fick ett andra hem, i nära kontakt med lokala konsthantverkare.

Det asiatiskt inspirerade lotusmotivet med dess anknytning till buddismen är ett genomgående tema i utställningen, liksom bilden av dagsländan - båda med en djup symbolisk betydelse vid sidan av det rent dekorativa.

Att leva fullt ut i dagen som är blir väsentligt när morgondagen är oviss.

Inger Landström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons