Annons
Nyheter

Elegant sväng på BT:s presscenter

Kjell Janssons kvartett är en av landets läckraste jazzensembler i kammarmusikformat – med en förtätad, ständigt variabel klangbild, än hårdsvängande, än impressionistiskt elegant.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2012

När de fyra i ett fullsatt presscenter på BT helt akustiskt, utan förstärkning, spelade upp ett program i vår egen Åke Johanssons anda, med Matti Ollikainen vid hans egen flygel, fick vi ständiga aha-upplevelser av varje instruments och varje instrumentalists ädlaste egenskaper.

Kjell Jansson angav tonen med en hyllningsblues, Jimmy's Groove, till baskollegan Jimmy Garrison (i Coltranes kvartett). Redan här spetsade vi öronen för Göran Kroons djupt originella vispspel. I följande balladen The Pearl till Åke Johanssons minne, likaså av kapellmästaren, fick Matti Ollikainen Åkes piano att klinga i alla register så att denne själv borde häpna i sin himmel, i nästan rent impressionistisk anda. Gilbert Holmströms tenorsax, oftast i det djupa registret, gladde örat minst lika mycket med sin utsökta ton.

Annons

Den ena höjdpunkten lades till den andra – två satser ur Ellingtons svit Ad lib on Nippon, Lament till Chet Bakers minne, Monks Theo och sist Åke Johanssons Traintrip i glödande hett framförande.

BT:s Presscenter är en helt idealisk spelplats för jazz av detta intima slag. Kjell Jansson lovade komma tillbaka och spela ännu bättre. Det sista kan betvivlas, och behövs inte efter en kväll när håret reste sig på armarna. Men välkomna vore de.

Rolf Haglund

Kjell Jansson Quartet

konsert BT:s Presscenter

Publik 40

Magnus Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons