Annons
Nyheter

Borås äldsta dansorkester håller än

Metrokvintetten, Borås äldsta dansorkester, börjar närma sig de 60 men överträffar ännu traktens flesta konkurrenter i publiksiffror, med eller utan dans i de härligt svängiga örhängen alla vill höra. En del står ju inte ut med popdunket.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2014

Kvintetten bildades 1956, jämnårig med Sven-Ingvars som den delat estrad med. Musikerna hade då i fyra år medverkat i Mats Rampes orkester och har genom åren varit både kvartett, sextett och septett med turnéer i decennier landet runt.

Bara en av de ursprungliga medlemmarna är ännu med, Bengt Nyberg vid trummorna. Rader av namnkunniga musiker har medverkat genom åren, från världspianisten Åke Johansson till tenoristerna Bertil Jonasson och Erik Norström.

Annons

Dagens musiker tar förnämligt vara på vad som alltid gjort ensemblen till publikfavoriter. Den fantastiske gitarristen Christer Svensson hör i dag till landets bästa och samsas väl med Jan Ove Stappe på barytonsax, Jan Reinholdsson, piano, ulricehamnaren Stig Nordlund, bas, och förstås Bengt Nyberg själv, med trummor och sång, 84 år ung i år.

Orkestern brukade en gång repetera tis- och torsdagar och spelade ute ons-, fre-, lör- och söndagar. Lite hårt när man kom hem sex på morgonen och skulle ställa sig och rita kostymer vid sju. Vi hade ju vanliga jobb också, berättar Bengt. Men än lever de gamla gudar. 15-16 spelningar om året står numera på programmet.

På tisdagen spelade kvintetten upp till dans ett par timmar i Ramnaparken, en gång stans verkliga nöjescentrum, och på onsdagen samlades den trogna publiken i GA:s kyrkpark, båda kvällarna med toppljud till stans bästa ljudanläggning.

De gamla noterna är outslitliga. Paper moon, On the sunny side och Vi möts igen, något av en signaturmelodi. De låter precis som de alltid gjort, och inte minst att höra bandet i Ramnaparken fyller en med lust och glädje stor.

Ta vara på den naturresurs, dit Borås en gång kom via slup över Ramnasjön. Tiotusentals sjöng allsång, och svensk musikelit var stamgäster.

Detta kunde lätt ske igen.

Rolf Haglund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons