Annons
Nyheter

Nedräkningen pågår

Nyheter • Publicerad 18 september 2010

Nedräkning pågår. 18 dagar till resdagen, den 6 okt. I tisdags hade vi möte hos Hugo och Ritva i Tosseryd. Största delen av kvällen samtalade vi om hur vi ska arbeta med entreprenörer i Matadi.

Vi tänker oss upplägget på följande sätt:

Annons

Vårt förslag är att vi träffar dem gruppvis om 4 – 6 i varje grupp. Gruppen ska sedan ges ett namn och utgöra den grupp där medlemmarna går i borgen för varandras skulder. De ska alltså ta ansvar för varandras skyldigheter av bl a återbetalning av lånen och se till att varandras affärer fungerar. Gruppen ska träffas en gång per månad och följa upp sina affärer, när de kommit igång. Se särskilt formulär 6 A och B. i Affärsplanen. Var och en tar ansvar och sköter alltså sitt eget företag men gör en gemensam avstämning senast den 10: onde för föregående månad.

Gunnel Jönsson, reste till Kongo Kinshasa för två veckor sedan och bor i Louzi, och Yapeco ska utse lämpliga kandidater och ge dem och förbereda dem med ALMI:s Affärsplan en första skiss. Det är viktigt att de läser igenom materialet och försöker förstå vad det handlar om. Översättningen till franska blev klar i veckan och skickades till Kongo i torsdags via mail.

Vi har gjort blädderblock på de flesta sidorna. Vi behöver kunna sätta upp dem bredvid varandra särskilt de sidor som ska fyllas i med siffror. För att förstå systemet bör man se sambandet mellan de olika sidorna.

Vår ide är att få ett eller flera affärsexempel som vi kan gå igenom tillsammans som är från entreprenörernas egna liv. Om det är någon i gruppen som har erfarenheter av affärsverksamhet så vore det mycket bra. Ju mer vi kan få från deras egen erfarenhet desto bättre. Vi ska naturligtvis försöka att göra det så verklighetstroget som möjligt.

Vi hoppas att de som kommer har idéer om sina pågående eller kommande affärer. Vår önskan är att vi kan gå igenom var och ens idéer och kläda dem i siffror. Det är ju det som är poängen med materialet att vi kan konkretisera idéerna och visionerna med siffror. Var och en av oss får ta ansvar för sin entreprenör.

Vi tror det är nödvändigt att de i gruppen lär känna varandras idéer. De kan vi göra genom att gå igenom dem tillsammans, kläd dem i siffror och se om det håller. Frågan: Håller affärsidén? Måste vi så långt det är möjligt komma fram till.

Vi ber Gunnel och Yapeco skaffa lämpliga pärmar att ha Affärsplanen i? MSG betalar.

Sidorna 8 – 21 i Affärsplanen är uppgifter från entreprenörerna som vi ska ha för att kunna bedöma deras idéer. De ska också själva behålla ett exemplar för uppföljning.

Av de kandidater vi fått tidigare är det många som vill sälja telefonkort. Vi tror inte det är en bra affärsidé. Vi skulle vilja prioritera produktion och försäljning av mat, kläder och andra viktiga behov för livet. Hantverkare är också en intressant grupp. Snickare, murare, rörmokare och elektriker. skräddare, sömmerskor, skomakare, bilmekaniker och smeder. I princip produktion och förädling vill vi prioritera.

Vi ska också kolla om någon vill starta maskinstation med en traktor och tillhörande redskap.

Annons

Vi tror att allt som handlar om affärsverksamhet ska enskilda personer ha hand om. Vi måste kunna utkräva personligt ansvar för de insatser vi gör.

Våra ledord är: Öppenhet – Insyn - Resultat

Så långt våra resonemang i tisdags mellan fem knallar från Knallebygden om entreprenörer i Kongo hemma hos Hugo och Ritva. Kommer vi att lyckas? Kan fem knallar göra skillnad i Kongo?

Bernt och Renée hade kopierat upp ett antal sånger som vi övade. Vi ska sjunga i två gudstjänster. Det blir nog svårt att matcha kongolesernas sångliga begåvningar, men vi gör ett försök. Bernt och Renée kanske får rekrytera inhemska krafter, å andra sidan vi behöver inte vara bäst. Vi kommer nog att hamna långt ner i placeringen i den matchen om bara de importerade krafterna ska stå för sången.

Vi bestämde att ge en invigningsgåva till Ungdomens hus på 2000 USAdollar. Jag var till Ulricehamns sparbank i torsdags för att föra över pengar till Banque Internationale de l'Afrique Centrale (förkortat BIAC) i Matadi. Genom vår organisation Groupe de Soutien aux Entrepreneurs de Matadi (förkortat GSM) har vi ett konto i den banken. Det visade sig att Swedbank hade stängt möjligheten i början på september att föra över pengar till Kongo p g a att pengar kommer bort på vägen. Westen Union går att använda men de tar 5,5 % för arbetet. Jag kollar nu med Handelsbanken om de kan hjälpa oss. Får svar nästa vecka. Kerstin och jag tog vår första kolera och turistdiarrémedicin i fredags. Inga biverkningar. Vill du kolla mer gå in på www.matadi.se

Yngve Håkansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons