Annons
Nyheter

Fem knallar till Kongo

Nyheter • Publicerad 7 september 2010

För ungefär ett år sedan började vi att planera resan till Matadi i Kongo Kinshasa. I Mukinbungu började man då att planera invigningen av sin nya kyrka och de bestämde att den skulle ske första söndagen i oktober 2010. Till denna invigning skulle en grupp från Rimforsa med omnejd närvara. Vår tanke var då att vi från Matadi Support Group (MSG) skulle ansluta till denna grupp. Vi skrev då till Groupe Chrétien du Soutien Libre (GCSL) om de kunde tänka sig att bygget med Ungdomens Hus kunde vara klart till andra söndagen i oktober. De svarade ganska omgående att bygget ska vara klart till den 9 oktober och att vi var välkomna till invigningen.

Senare visade det sig att det bästa var att våra grupper reser var för sig. Vi som reser från MSG är: Lennart o Barbro Fridén, Bernt o Renée Sköld, Hugo o Ritva Rikkinen, Lars-Ola Rydberg, Yngve o Kerstin Håkanson och Jenny Håkanson som kommer från Chile och ansluter till oss i Kinshasa. Vi är alltså tio tillsammans.

Annons

Vi har med glädje konstaterat att tidplanen med Ungdomen Hus har hållit. I vårt album på vår webbsida kan du se att huset nu i det närmaste är färdigt. De håller nu på att måla.

Den 2 maj träffade vi Edi Diafuanakana, missionsföreståndare i CEC, systerkyrka till Sv. Missionskyrkan och informerade honom om vår resa. Edi har varit i Sverige vi några tillfällen och talar svenska. Han skickade oss inbjudan till Kongo och vi blir CEC:s officiella gäster. En förutsättning för att få visum. Vi måste dessutom ha en garanti från Kyrkan att de tar hand om oss om något oförutsett skulle hända.

Vi har blivit vaccinerade mot gula febern, hepatit A och stelkramp. Dessutom ska vi äta malaria-, kolera- och diarrémedicin i samband med resan. Lennart o Barbro reser till Stockholm den 8 sept. De tar med sig visumansökningarna. De lämnar in dem på Ambassaden den 9 på morgonen och har blivit lovade att få hämta dem den 10 sept. Skönt att slippa att skicka passen med visum per post.

Bernt o Renée, Kerstin o jag var i Karlskoga den 12 maj på Kongo-seminarium som handlade om hur församlingar här har direktkontakt med församlingar i Kongo. Många berättade om berikande kontakter åt båda håll. De småskaliga projekten och direktkontakten skapar engagemang.

Den 14 juni träffade Bernt och jag Mattheiu och redogjorde för honom vår resa. Mattheiu tar emot oss på N’djili, flygplatsen i Kinshasa. Han kommer också att visa oss Kinshasa. Den 21 juni hade vi möte för hela kongogruppen. Vi beslutade bl a att lära oss ett 50-tal vanliga fransk uttryck. Vi gick igenom visumansökan och resplan, planerade ytterligare fem möten fram till den 14 sept. På våra möten har vi läst franska, en tjej från Ruanda, Générose har varit vår lärare. Vi använder också en fransk kurs på CD med texthäften.

Vi har beslutat att köpa en svensk och en kongolesisk och en flagga med GCSL:s symbol att ha med oss till invigningen. Vi har också beslutat som invigningsgåva ge ett bidrag till möbler i Ungdomens Hus.

Vi har gått igenom utbildningsmaterial för entreprenörer. Vi får använda ALMI:s material

”Affärsplan en först skiss”. Gunnel Olofson Jönköping har översatt en första del och Dia Nsumbu Göteborg håller på att översätta en andra del till franska. Jag kommer att sammanställa materialet under veckan och skicka det till Yapeco så han kan förbereda två grupper på ca: fem i vardera gruppen. Vi planerar att ge 10 blivande entreprenörer grundläggande kunskaper hur det är att starta ett eget företag. Vi kommer också att presentera hur vi tänker erbjuda mikrolån till dessa entreprenörer. Detta är en utmaning. Vi får se om vi lyckas. På vår webbsida www.matadi.se finns all information om våra projekt i Matadi. Staden ligger 16 mil från Atlantkusten utmed Kongofloden. Floden är så stor att atlantgående båtar kan anlöpa Matadis hamn.

Yngve Håkansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons