Annons

Rektorn: ”Fler tjejer mår psykiskt dåligt”

Historiskt har det varit fler killar än tjejer som inte klarat grundskolan med godkända betyg. Nu är det fler tjejer i Tranemo än killar som inte har behörighet till gymnasiet. Rektorn på Tranängskolan, Jonny Axelsson, tror att psykisk ohälsa kan vara en anledning.
Tranemo • Publicerad 15 oktober 2018
Enligt Jonny Axelsson kan psykisk ohälsa hos unga tjejer vara en del till att fler tjejer inte går ur grundskolan med godkända betyg.
Enligt Jonny Axelsson kan psykisk ohälsa hos unga tjejer vara en del till att fler tjejer inte går ur grundskolan med godkända betyg.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Anledningen till varför dubbelt så många tjejer går ur grundskolan med ofullständiga betyg gäckar lärandesektionen i Tranemo. Jonny Axelsson är rektor på Tranängskolan och säger spontant vad han tror kan vara en del till varför det ser ut som det gör.

– Det är fler tjejer som mår psykiskt dåligt och fler som är hemmasittare. Jag vet att det är så på vår skola i alla fall, säger han.

”Samhällsklyftorna har ju ökat.”
Annons

Han är noga med att poängtera att det inte är vetenskaplig fakta utan mer en spekulation av det han ser i sin närhet. Jonny Axelsson menar att ingen har det lättare i skolan beroende på vilket de kön de anser sig tillhöra.

– Generellt historiskt har tjejer varit mer ambitiösa än killar i skolan. Killar har oftare tagit skolan mer med en klackspark än vad tjejerna gjort.

Jonny Axelsson är rektor för högstadiet på Tranängskolan i Tranemo.
Jonny Axelsson är rektor för högstadiet på Tranängskolan i Tranemo.Foto: Therese Loberg

En anledning till att elever är obehöriga till gymnasiet beror på underkända betyg i engelska enligt Jonny Axelsson. Han berättar att fler killar nuförtiden har bättre betyg i engelska och han tror att datorspel kan ha en roll i det, då spelen oftast är engelskspråkiga.

– Det är bara spekulationer och inga vetenskapliga sanningar. Jag jobbar i den världen där vi har tankar och teorier om varför det blir såhär. Vi vill veta varför så vi kan göra något åt det.

”Det här är inget Tranemoproblem, det är ett Sverigeproblem.”

Samtidigt som andelen obehöriga tjejer ökar, ligger tjejernas meritvärde över medelsnittet i Tranemo enligt statistik från Skolverket. I år ligger tjejernas meritvärde på 230,3 jämfört med killarnas 209,2 på Tranängskolan. Snittet ligger på 218,4.

– Samhällsklyftorna har ju ökat. Det finns tjejer som har bästa betyg i alla ämnen förutom i några enstaka. Då blir de ledsna för att de har inte har bäst betyg i allt. Det är inte heller bra.

– Var är samhället på väg? Hur perfekta ska vi vara? Vi ska hela tiden bli bättre, snyggare och starkare. Vi som levt lite längre vet att det inte fungerar så. Det är inte lätt det här.

Jonny Axelsson menar att problemet inte är unikt i Tranemo.

– Det här är inget Tranemoproblem, det är ett Sverigeproblem.

Han talar också om att fler tjejer nu är hemmasittare jämfört med tidigare. Med hemmasittare menas elever som sällan eller inte alls kommer till skolan.

Annons

I veckan ska flera olika verksamheter inom kommunen träffas för att få till ett bättre samarbete i Tranemo. Det handlar om allt från skola till fritidshem och socialtjänst.

– Det är ett steg till att få en bättre samordning av kommunala skattemedel och hur vi använder det på ett vettigt sätt. En samverkan mellan oss är väldigt viktig, säger rektorn.

Anna SjödinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons