Annons

Noll flyktingar flyttar fokus till integration

Låna en svensk på biblioteket – det kan snart bli verklighet i Svenljunga.
Kommunen ska ta emot noll flyktingar nästa år. All fokus ska läggas på integration.
Svenljunga • Publicerad 21 november 2017
År 2015 var flyktingmottagandet högt i Svenljunga. Här är en bild från den tiden när integrationscoachen Ziad Ashour på Svenljunga kommun hjälper Hana Altooukhi, Lina Alrihani, Shahd Jawish och Mona Almahammad att installera en funktion i sina telefoner.
År 2015 var flyktingmottagandet högt i Svenljunga. Här är en bild från den tiden när integrationscoachen Ziad Ashour på Svenljunga kommun hjälper Hana Altooukhi, Lina Alrihani, Shahd Jawish och Mona Almahammad att installera en funktion i sina telefoner.Foto: Marie Haglund

Svenljunga är en av 23 kommuner i Sverige som inte behöver ta emot någon nyanländ nästa år. Det har länsstyrelsen beslutat, som har i uppgift att fördela kvoten inom kommunerna. Det görs efter att regeringen har spikat antalet nyanlända som ska tas emot.

– De senaste tre till fem åren har det varit fokus på mottagningsdelen. Men nu när vi av någon anledning inte behöver ta emot någon på anvisning har vi möjlighet att fokusera på integrationen, säger Ildiko Nagy, integrationssamordnare på Svenljunga kommun.

Annons

I ungefär ett halvårs tid tog hon, tillsammans med en annan kommunanställd, fram ett program för integration. När kommunfullmäktige sammanträdde förra måndagen antogs programmet. Även nya riktlinjer för flyktingmottagande antogs, men sådana har funnits tidigare. Programmet för integration är något helt nytt.

– Vi har tittat på andra kommuner, inte bara i Sjuhärad utan även nationellt, säger hon.

Några exempel på aktiviteter som finns i programmet är fadderverksamheter, studiebesök för att lära känna Sverige, kurser i olika anpassade ämnen, samarbeten med föreningar och förslag som att låna en svensk, respektive nyanländ, på biblioteket.

Ildiko Nagy, samordnare integration i Svenljunga
Ildiko Nagy, samordnare integration i SvenljungaFoto: Marie Haglund

Just nu pågår arbetet för att komma i gång att planera aktiviteterna.

– Det här är ett program för hur vi vill jobba. Visionerna är bland annat för de grupper som är mest utsatta och riskerar segregation och utanförskap. Syftet är att motverka de slitningar som kan uppstå om man inte jobbar med integration, de vill vi inte ha.

Inom programmet finns exempel på olika grupper, som pensionärer, barn- och ungdomar samt föräldralediga och sjukskrivna. Just nu är två flyktingcoacher anställda inom Svenljunga kommun, men Ildiko Nagy vill gärna anställa ytterligare en flyktingcoach.

– Det här betyder jättemycket, för alla medborgare i kommunen. Vi är väldigt taggade för att börja fokusera på detta, det är nu det roliga börjar. Vi kommer också att få följa det och så hur vi kan göra en skillnad, säger hon.

Annelie Scholz
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons