Annons

Konsert med ortens egen folkmusik – uppmanar publiken att ta med bidrag

Riktigt lokal musik och berättelser om profiler som ”Blinne-Petter” och Johan i Bråtås. Det blir det när riksspelmännen Jenny Gustafsson och Hans Kennemark spelar i Mårdaklev på söndag.
Mårdaklev • Publicerad 1 mars 2023 • Uppdaterad 29 mars 2023
Riksspelmännen Jenny Gustafsson och Hans Kennemark spelar lokal folkmusik i Mårdaklev på söndag och hoppas få berättelser och musikaliska erfarenheter och material från publiken.
Riksspelmännen Jenny Gustafsson och Hans Kennemark spelar lokal folkmusik i Mårdaklev på söndag och hoppas få berättelser och musikaliska erfarenheter och material från publiken.Foto: Tina Axelsson

I Mårdaklev spelades det polska i högt tempo och folk dansade ”på fläck” mitt på golvet istället för längs väggarna. Den blinda musikern ”Blinne-Petter” fick bo på olika gårdar och skrev visor om vad han upplevde och människor han mötte.

– De som inte var snälla skrev han nidvisor till, säger Jenny Gustafsson.

Annons

Hon berättar om projektet ”Musiken där jag bor” som är en djupdykning i den lokala folkmusiktraditionen. Ett mål är att få publiken och folk på de olika orterna att bidra med allt från gamla inspelningar, fotografier, noter eller berättelser och minnen.

– Det är inte ovanligt att folk har saker hemma som de inte vet är av värde. Det kan vara fotografier, gamla handskrivna noter eller ett minne om hur de såg sin mormor dansa när de var barn.

Hittills har duon Gustafsson/Kennemark gjort tio konserter på olika orter och lika många återstår. I området kring Mårdaklev har det funnits en rik musiktradition enligt Jenny Gustafsson.

– De lokala skillnaderna är större än man tror och det roliga med det här projektet är att vi verkligen fått göra en djupdykning med mycket research inför varje konsert, säger hon.

Hon berättar om Blinne-Petter som föddes i Kalv i början på 1800-talet. Hans visor har fått spridning i ett stort område, i gränstrakterna Västergötland Halland. Men det finns också mer nutida musikprofiler som kommer uppmärksammas på konserten.

– Johan i Bråtås levde långt senare och det är troligt att vi kommer träffa flera personer från Mårdaklev som kände honom. Det hoppas jag på. Folkmusik är inte något musealt som bara handlar om äldre tider, det är lika mycket ett samtida uttryck, musik som vi hoppas nå ut till vår publik med.

Allt material som kommer in under turnén kommer att dokumenteras. Svenskt Visarkiv står för dokumentationen.

Marie HaglundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons