Annons

Här får sjätteklassarna lära sig ekonomi – av banken

En läsk varje dag efter skolan kostar många tusenlappar på ett år.
Det fick sjätteklassarna lära sig när Sparbanken Tranemo lärde ut ett och annat om ekonomi.
Tranemo • Publicerad 15 maj 2022 • Uppdaterad 16 maj 2022
Sjätteklassarna Sara Sabo, Ebba Lidén, Valborg Andersson på Tranängskolan under ekonomilektionen med Sparbanken Tranemo. Alla var överens om att mycket pengar kan sparas genom att undvika att köpa onödiga saker, som godis.
Sjätteklassarna Sara Sabo, Ebba Lidén, Valborg Andersson på Tranängskolan under ekonomilektionen med Sparbanken Tranemo. Alla var överens om att mycket pengar kan sparas genom att undvika att köpa onödiga saker, som godis.Foto: Anna Sjödin

Ordet bank kan ge många associationer. Frågan är vad en tolvåring förknippar med det?

– Spara pengar.

Annons

– Mycket pengar.

– Bankrån!

Marcus Palmgren från Sparbanken Tranemo får genast många förslag. På frågan om något bankrån inträffat i Tranemo bekräftar han att det har hänt, men det var länge sedan. I takt med att samhället digitaliseras har bankrånen minskat, eftersom bankerna inte hanterar lika mycket kontanter.

– Men tjuvarna har också blivit digitala, säger han och berättar för eleverna om olika typer av digitala brott.

Att swisha pengar vidare är ett exempel. Barnen råds att säga till någon vuxen om någon ber dem swisha vidare pengar.

– Kan jag inte bara behålla pengarna då? säger en elev.

– Nja, det är bättre att säga till någon vuxen så att vi på banken och polisen får veta.

Marcus Palmgren förklarar att det är svårare att spåra pengar som ständigt är i rörelse, därför försöker kriminella hålla pengarna i rullning. Att swisha runt dem är ett sätt.

bild 1/3
Sparbanken Tranemo besökte sjätteklassarna på Tranängskolan i Tranemo för att prata ekonomi.
Marcus Palmgren från Sparbanken Tranemo berättade för eleverna att ett barn kostar föräldrarna en miljon kronor från födseln till 18-årsdagen. ”Det kanske är bra att föräldrarna får lite barnbidrag för er”, säger han med ett leende som besvaras av eleverna.
”Som mest har jag hållit en halv miljon kronor i mina händer”, säger Sara Persson på Sparbanken Tranemo när eleverna nyfiket frågar hur mycket pengar hon hanterat.
Sparbanken Tranemo besökte sjätteklassarna på Tranängskolan i Tranemo för att prata ekonomi.
Marcus Palmgren från Sparbanken Tranemo berättade för eleverna att ett barn kostar föräldrarna en miljon kronor från födseln till 18-årsdagen. ”Det kanske är bra att föräldrarna får lite barnbidrag för er”, säger han med ett leende som besvaras av eleverna.

Tillsammans med kollegan Sara Persson har han varit runt hos sjätteklassare i hela Tranemo för att prata pengar. I mindre grupper fick eleverna diskutera hur de själva kan påverka sin ekonomi och ge varandra sina bästa spartips. Att sluta köpa godis var ett vanligt tips.

– Eller andra onödiga saker som man redan har och inte behöver, men som man vill ha, tipsade Ebba Lidén om.

Annons

– Splitta notan på första dejten, tyckte Alexander Stjerna var ett bra tips.

Han fick inte medhåll av så många klasskompisar dock.

– Det kanske inte blir någon andra dejt då, flikade läraren Ingela Bygård in.

Marcus Palmgren tipsade eleverna om att köpstopp kan vara bra att köra med emellanåt. På skärmen visar han hur mycket små avgifter kostar över ett helt år. Exemplet som många kände igen sig i handlade om veckans godispåse för 30 kronor. På ett år blir det över 1 500 kronor.

Molly From, Billie Nyberg och Farah Alali tog tillvara på alla spartips som Sparbanken delade med sig av.
Molly From, Billie Nyberg och Farah Alali tog tillvara på alla spartips som Sparbanken delade med sig av.Foto: Anna Sjödin

Skolbesöken från banken, där också Ung företagsamhet varit med, var populära hos alla parter.

– De har varit så nyfikna och frågvisa och kommit med många bra frågor, det har varit jättekul att komma ut och träffa eleverna såhär, säger Sara Persson från Sparbanken Tranemo.

Eleverna tog med sig flera av tipsen och intygar att det var nyttig information.

– Vi fick lära oss att spara pengar. Man behöver inte köpa godis och läsk hela tiden, säger Billie Nyberg.

Anna SjödinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons