1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Föreningen stöttar anhöriga i hela Sjuhärad

Vilket stöd och hjälp finns det för anhöriga till någon som lider av psykisk ohälsa? Anna Malm är ordförande i Balans Borås-Sjuhärad som arbetar för att stötta både de som mår dåligt och deras anhöriga.
Foto: Peter Karlsson

Som anhörig till någon som lider av psykisk ohälsa kan det vara lätt att själv bli utbränd eller deprimerad. Att hjälpa en anhörig kräver mycket energi och kraft. Balans Borås-Sjuhärad stöttar alla som påverkas av psykisk ohälsa, och poängterar att man som anhörig inte har någon skyldighet att hjälpa till.

– Som anhörig är man inte i första hand vårdare, utan familjemedlem. Det är väldigt svårt att vårda sina anhöriga själv, men man kan vara en medmänniska, säger Anna Malm som är ordförande i föreningen.

För att få hjälp finns det bland annat anhörigkonsulter i kommunen och familjeterapeuter som bara träffar anhöriga. Det går även att ställa allmänna frågor till öppenvårdsmottagningar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Anna Malm lyfter vikten av att som anhörig få vägledning och kunskap om sjukdomen och hur den fungerar.

– Jag tror det är bra att söka svar på sina frågor, så man inte behöver gå omkring och undra själv.

Balans Borås-Sjuhärad ordnar därför bland annat föreläsningar, studiecirklar och gruppsamtal. Företrädarna för föreningen har själva erfarenhet av psykisk ohälsa på olika sätt.

– De anhöriga får prata med oss som har erfarenhet av att må dåligt, de får hjälp och tips så de kan förstå sina anhöriga bättre. Många oroar sig även över att ens anhörig har självmordstankar, då får de strategier för hur de kan våga prata med personen om det.

– Att egenerfarna och anhöriga träffas så här bidrar även starkt till att ta bort de skamkänslor någon kan uppleva inför sin diagnos.

Hur kan man bäst hjälpa någon som mår dåligt?

– Bara säga att man finns där. Hjälpa till med praktiska saker som kan vara jobbiga att klara av. Det kan vara lätt att försöka bära den sjuke och se till att den mår bra, men det är inte alltid det går. Ibland tror jag det är viktigt att låta personen må dåligt tills det går över.