Annons
Nyheter

Rörelse i rätt riktning

För några år sedan berättade Filippa Reinfeldt för Aftonbladet att när hon har svårt för att sova kan hon gå upp mitt i natten och äta Skagenröra på limpmacka, "för att det är gott".
Nyheter • Publicerad 10 mars 2012
De dåliga vanornas första offer är barnen. Därför är Moderaternas satsning på folkhälsopolitik ett steg i rätt rikning.
De dåliga vanornas första offer är barnen. Därför är Moderaternas satsning på folkhälsopolitik ett steg i rätt rikning.Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Men det är näppeligen den vanan landstingsrådet tänker sprida till folket när hon nu blir ordförande i gruppen "Hälsosamma Sverige".

Det är en av de fem arbetsgrupper som Moderaterna tillsätter för att utveckla partiets politik inför valet 2014. Gruppen ska, hette det i presentationen i veckan, "ta ett helhetsgrepp kring hälsofrågor och utveckla en politik för ett friskare och hälsosammare Sverige".

Annons

Det leder tanken till andra vanor Filippa Reinfeldt har. Hon springer regelbundet och siktar på Tjejklassikern. Kör gärna lite spinning och blandad styrketräning också. Flitigt förmodligen. För på Nobelfesten häromåret beskrev Dagens Nyheter hennes uppenbarelse med formuleringen: "hon har en kropp som kan göra en modell avundsjuk."

Nej, det där var över gränsen. Det blev alldeles för privat – ja, egentligen var väl allt ovanstående om landstingsrådets livsstil något som varken har i politiken eller journalistiken att göra. För det är ju så med livsstilsfrågor. Hur vi lever våra liv, vad vi äter om vi vaknar på natten och hur vi tar hand om våra kroppar och oss själva, är väldigt nära frågor.

Men det är också frågor som vi ägnar mycken tid. Moderatledaren är inte ensam om att ha tyckt sig märka att det finns ett växande intresse för den egna hälsan och för hur vi kan påverka hur vi mår. Och för Moderaterna, som blivit Nya Moderaterna genom att ta sig in i människors vardag, blir det därför ett naturligt steg att ta sig an de här frågorna med ett nytt engagemang.

De gamla Moderaterna hade nog hellre behållit avståndet med motiveringen att det handlar mer om eget ansvar än ett politikområde att exploatera. Kanske rentav grymtat något om socialisttrams och raljerat om planer på att låta arbetslinjen kompletteras med obligatorisk morgongympa för att hålla folket i lagom trim.

Jogga med Reinfeldt och minska på kolhydraterna med Borg?

Så där kan man hålla på. Det är lätt att skämta om pekpinnar i folkhälsosammanhang, som vore det statens sak om vi väljer soffan och ostbågarna istället för löparrundan och broccolin. Vad hände med respekten för människors fria val?

Den respekten är viktig. Ibland får folkhälsoarbete ett löjets skimmer över sig, när det divideras om kommunala snusförbud eller när Landskrona kommun ville utvidga förbudet att röka på arbetstid att gälla även när någon anställd jobbar hemifrån.

Icke desto mindre vore det olyckligt om rädslan för pekpinnar landar i att man ger upp ambitionen att hitta nya vägar till ett hälsosammare Sverige. Det måste gå att forma en modern livsstilspolitik som har respekt för människors integritet, precis som god journalistik kan berätta om människorna i politiken utan att bli så där privat kladdig.

För trots att löparboomen slår nya rekord växer också det stillasittande Sverige, fjärran från GI- och LCHF-fantasternas strid om huruvida blomkålspuré eller fullkornspasta är rätta valet till den ugnsstekta laxen. I varukorgarna ligger colaflaskorna på en bädd av extra stora chipspåsar. Och det är inte fredagsmys - det är vardagsrutin.

Jo, man tala mycket om vikten av att ta eget ansvar men man ska inte glömma att de dåliga vanornas första offer är barnen och de unga, de som riskerar att möta vuxenlivet med övervikt och fetma. Det är ingen slump vilka det blir. Eller som det står i Borås stads välfärdsbokslut 2010: ”Barns och ungdomars idrottsvanor är tydligt relaterade till sociala, ekonomiska, etniska och kulturella förhållanden”.

Annons

Därför är det just barns och ungas villkor som är mest angelägna när en folkhälsopolitik formas och därför är det också så viktigt att den präglas av långsiktighet. Någon moderat mirakelkur är alltså inte att förvänta sig. Men det är åtminstone en god början att man aktivt beslutar sig för att faktiskt ta frågan på allvar.

Arbetsgruppens slutsatser och förslag ska vara klara till Moderaternas partistämma nästa höst.

För övrigt:

- kom veckans klokaste inlägg på Twitter från DN:s politiske chefredaktör Peter Wolodarski:

- "Ju färre paneler som 'analyserar' paret Reinfeldts skilsmässa, desto bättre för svensk politik."

- toppade Sveriges Radio och SVT Medieakademins förtroendebarometer. Två förtroendeingivande program att lyssna till i helgen:

- Ekots lördagsintervju (P1 kl 12.55) där Tomas Ramberg frågar ut Miljöpartiets Åsa Romson, samt Agenda, där Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson intervjuas av Mats Knutson (SVT2 söndag kl 21.15).

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons