Annons
Nyheter

Högre skatt mättar dåligt

På måndag startar restaurangveckan i Borås. Förra året överträffades förväntningarna rejält och förhoppningen är att ännu fler ska ta chansen att gå till någon av de deltagande krogarna för att till kraftigt reducerat pris, 200 kronor, äta en riktigt god förrätt och varmrätt. Får de nya gästerna mersmak återkommer de, är det enkla upplägget.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2014
Foto: 
Foto: 

Väl tänkt. En prisvärd knuff kan vara det som behövs för att skaffa sig goda vanor. Dessutom finns en allmän trend, pryltröttheten, som gör att vi överlag har blivit mer intresserade av att lägga våra pengar på upplevelser än på saker.

Det märks, särskilt i just restaurangbranschen, där det också skett fler förändringar. Enligt Konjunkturinstitutet har det blivit 4 000 nya jobb sedan momsen sänktes 2012. När branschorganisationerna räknar summerar de till ännu fler, men framförallt poängterar de hur man kommit in i en god spiral tack vare den sänkta momsen. En lägre prisnivå som ger ökad efterfrågan på tjänster, som gör att fler därmed kan anställas.

Annons

Ungefär här brukar vän av ordning säga stopp, vifta med menyn och fråga var de där lägre priserna egentligen finns. Har det verkligen blivit så mycket billigare?

På en del ställen har det absolut det, men inte överallt. Förklaringen från arbetsgivarorganisationen Visita är att reformen får genomslag fullt ut först på längre sikt, men att man tydligt kan se att sänkningen har en dämpande effekt på utvecklingen av priserna.

Numera stöder även Hotell- och restaurangfacket, HRF, sänkningen. Man varnar därför Socialdemokraterna för att höja momsen vid en eventuell valseger. HRF har sett hur konkurserna blivit färre och är oroliga för vad en höjning skulle medföra för medlemmarna. Ordförande Ella Niia sitter i partistyrelsen och hoppas där få gehör för sin inställning.

Detta var ju också den position S hade inför valet 2010. Det på den tiden mer samlade rödgröna alternativet stod bakom en momssänkning i sitt gemensamma valmanifest. Lite försiktigt inramat men dock: ”Vi har också som reformambition att under mandatperioden sänka restaurangmomsen, givet att det finns ett varaktigt reformutrymme”.

Men de rödgröna förlorade valet och S bytte partiledare, uppfattning och tonläge: ”Vi ska inte bränna av pengarna för att få Toast Skagen en tia billigare”, var det nya budskapet från Håkan Juholt. Lite roligt och rubrikvänligt sagt, Juholt var tacksam på det sättet, men totalt respektlöst mot de unga som hade fått något av de nya jobben.

Det finns som sagt mer än sänkt moms som påverkar. Den lägre arbetsgivaravgiften för unga, men också just ett konsumtionsmönster där etnologer talar om ett nytt beteende, där trösklarna till restaurangerna har sänkts. Vi umgås oftare och mer otvunget i det offentliga rummet och då har maten sin naturliga plats. Vi möts, men sitter också och jobbar ensamma på kaféer på ett sätt som var otänkbart förr.

Det går sällan att exakt fastställa hur orsakskedjan bakom ändrade konsumtionsmönster ser ut, det är komplexa processer och svårt att veta vad som är hönan och ägget. Ändå, eller kanske just därför, bör man vara försiktig med skattehöjningar. De brukar nämligen vara ett sorgligt effektivt sätt att sätta käppar i hjulet för en bransch i tillväxt.

För övrigt

... är det inte bara Borås som har restaurangvecka. Restaurangveckan i New York, som egentligen är flera veckor, är välkänd och lockar besökare från hela världen.

... finns på närmare håll exempelvis Bjärehalvöns restaurangvecka i början av sommaren.

... äter män oftare lunch på restaurang än kvinnor, enligt en undersökning av företaget Edenred (som ger ut rikskuponger). 38 procent gör det, jämfört med 17 procent bland kvinnorna.

...har kvinnor i större utsträckning med sig matlåda. Kvinnor tar också kortare lunchrast.

...var det alla hjärtans dag i går. Den presenten de flesta önskat sig till den var att bli bjuden på middag.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons